Реклама / Ads
7| 5958 |30.08.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът: Само реформа може да направи пенсионерите сити

.
Божидар Данев
Пенсионерите гладуват, защото системата е недофинансирана и няма достатъчно средства. Това каза изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, цитиран от "Фокус".
 

На входа няма приходи, които да осигурят повишаване на пенсиите на хората. Като цяло обаче проблемите са твърде много, включително свързани и с демографската криза. „Второ има икономическа криза и все по-малко хора си плащат осигуровките. Независимо, че се повишиха средната работа заплата и осигуровките, голяма част от икономиката потъва в сивия сектор, така че приходната част не се изпълнява. Тоест няма средства откъде да се вдигнат пенсиите. Ние категорично сме „за” да се вдигат минималните пенсии, а не да се вдигат минималните работни заплати, но за голямо съжаление има твърде много деформации”, обясни Данев.

Според него от тази ситуация има изход и той е посочен и от Европейската комисия – реформа на пенсионната система.
Българската система у нас е разходно ориентирана. В приходната й част в момента има 300 милиона лева по-малко, а приходите става все по-малко. „Не може 1,8 милиона души да хранят 2,4 милиона пенсионери и 700 000 заети в обществения сектор. Тези 1,8 милиони хранят обществения сектор със своите данъци и 2,4 милиона пенсионери”, обясни Данев.

Преди 15 дни от БСК излязоха със свои предложения за реформа на системата. Едно от тях например е всички държавни служители да започнат да плащат сами личните си вноски за пенсия, а държавата да стане равностоен осигурител, както всички останали работодатели. Необходимо е да се актуализира рамка на развитие на системата за следващите 20 години, като се отчетат и последствията от настоящата икономическа криза. Например трайно нараства делът на лицата, чиито вноски са за сметка на бюджета.

„Пенсионерите страдат, след като няма изпълнителна власт, която да реформира пенсионната система. Това е положението”, допълни още Божидар Данев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7158 |01.11.2010 Пенсионната реформа стигна до "финалната права" . 7| 4983 |05.10.2010 Бизнесът: 3% по-високи пенсионни вноски е безумие . 10| 4937 |11.09.2010 Кабинетът категоричен за пенсионната реформа . 1| 4778 |10.06.2010 Реформата в заплащането е в полза на администрацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads