Реклама / Ads
6| 5798 |30.07.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът се страхува да финансира партиите

.
30 процента от фирмите в България смятат, че може да им бъде оказан натиск за финансиране на определена партия. 16 на сто пък прогнозират, че възможността за отворено партийно финансиране ще доведе до покровителстване само на част от бизнеса. Това показват данни от проучване, проведено сред членовете ан Българската търговско-промишлена палата.
 

Около 45% от фирмите отговарят, че биха финансирали партии. 14 на сто твърдят, че с промените се легализират сумите, които и сега се взимат от бизнеса, но скрито. Над 20% искат да има пълна прозрачност на източниците и детайлите по разходването на т.нар. Дарения.

 

Намалената субсидия ще доведе до изчезване на малките партии и оставане само на големите партийни структури, смятат около 60 процента от фирмите.

Запитването е направено между 28 юни и 3 юли, малко преди окончателното приемане на текстовете, с които държавната субсидия стана 1 лев и с които се реши партиите да бъдат безлимитно финансирани от фирми и физически лица. 30 процента от анкетираните не подкрепят идеята бизнесът да субсидира политическите субекти, защото така ще се оказва по-голям натиск върху фирмите. 16% са срещу това, тъй като по този начин само определени компании ще бъдат политически покровителствени.

 

За 14 на сто законовите изменения са правилни, защото легализират сумите, които и сега се взимат от бизнеса скрито. Всеки пети иска прозрачност на източниците на финансиране и детайли по разходването на средствата, а 11% – да се криминализира предоставянето на средства или безвъзмездни услуги при непрозрачни условия. 3/4 от бизнеса иска максимална сума за парите от фирми и НПО, а 78% искат лимити – независимо от източника на партийно финансиране.

 

Близо 3/4 са убедени, че намалените средства за политиците ще бъдат компенсирани с пари от бизнеса. Според почти същия процент орязването на парите ще помогне на партиите да оптимизират структурите си и ще направи дейността им по-ефективна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5206 |13.07.2019 Бизнесът иска спешни реформи в енергийния сектор, излезе с остро писмо към Теменужка Петкова . 0| 4652 |06.06.2019 „Фраматом“ ще се опита да намери финансиране за АЕЦ ”Белене” . 1| 4872 |22.04.2019 Бизнесът скочи срещу новите цени на тока през април . 10| 11245 |07.02.2019 Бизнесът бесен заради смяната на касовите апарати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads