Реклама / Ads
1| 4420 |15.10.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът: Три проблема спъват развитието ни, защо не се решават

.
Когато има приходи, е нормално да има и по-високи разходи. Важното е да се простираме според чергата, първо и второ - въпросът е как да увеличим приходите, за да има повече пари за харчене.
 
Това  коментира председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред БНР.

"Прогнозираният ръст, който се очаква тази година , от порядъка на близо 4% от Брутния вътрешен продукт. Ние го оценяваме като реалистичен - той би могъл да бъде и по-висок, ако се решат трите важни проблема или ако има съществен напредък по тях. Това са  -  липсата на човешки ресурси, административните тежести и нивото на корупция", каза Велев.

За програмата за намаляване на административната тежест, обявена от правителството, Велев  отбеляза, че тя се движи в добро темпо и ако това се запази или даже се ускори т, това ще е една от възможностите за ускоряване на растежа през следващата година. По въпроса за недостига на квалифицирани кадри в икономиката Велев обясни, че човешки ресурси липсват по няколко причини, като най-главната от тях е емиграцията.

"Над един милион работоспособни българи са напуснали страната ни в годините на прехода.  Това не е уникално явление само за България  - за Централна и Източна Европа са напуснали общо 20 милиона, според данни и оценки на Международния валутен фонд, което е довело до по-нисък ръст на БВП със 7 процентни пункта. Но България, за разлика от останалите централно и източноевропейски страни, е затворила вратите си и е ограничила е всячески, изкуствено, в противоречие с политиката на Европейския съюз имиграцията.  Примерно, в едно предприятие не могат да работят повече от 10% граждани на трети страни  - няма такова европейско ограничение. Синя карта има само за IT сектора, а има вопиющ недостиг на машинни инженери, на инженери по електроника и електротехника", даде пример Велев, като отбеляза, че в образованието бълваме кадри със специалности "държавна администрация", "икономика" и хуманитарни профили, а имаме огромен недостиг на инженерно-технически кадри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7129 |28.09.2017 Бизнесът: Държавата не може да се справи със сивата икономика и само вдига данъците . 2| 6200 |20.05.2013 Бизнесът: Усвояването на евросубсидиите - приоритет . 10| 6873 |20.03.2013 ЛИДЕР-НИЕ: Развитието на икономиката - национален приоритет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads