Реклама / Ads
2| 6227 |20.05.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът: Усвояването на евросубсидиите - приоритет

.
Форсиране на усвояването на парите от ЕС е една от най-важните задачи на новото правителство, независимо кой го състави. А за да се усвоят парите за 2013 г. и за да се водят успешно преговорите с ЕС за следващия програмен период 2014-2020 г. трябва много бързо да се състави новото правителство.
 

 

Липсата на работещ парламент и избран от него кабинет спъва и работата на администрацията, което оказва негативно влияние върху бизнеса. Около това мнение се обединява голяма част от българският бизнес. От фондовете на ЕС родните предприятия може да получат свежи пари, за да работят.

 

Една такава сериозна възможност за фирмите предоставят програмите за енергийна ефективност и саниране на жилищата, смята председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов, съобщава Стандарт. А със засилване на усвояването на средствата по тези програми ще спечелят и българските домакинства, които потребяват много повече енергия спрямо средните нива в Европа, допълва той.

 

Стаменов обаче не поставя акцент само върху тази програма и смята, че новото правителство трябва да работи за максимално усвояване на средства от всички оперативни програми от ЕС в този и следващия програмен период, който започва догодина.

 

Мнението му се подкрепя и от председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Той смята, че новият кабинет трябва да подготви успешно и да приключи планирането на програмите за България за периода 2014-2020 г., за да може страната ни да получава европейско финансиране.

 

Както Симеонов, така и Стаменов смятат, че новото правителство не трябва да пипа по никакъв повод данъчните ставки. В момента страната ни има най-ниските налози в ЕС и печели инвестиции от това въпреки кризата.

 

"По най-бързия начин трябва да се вземат и мерки, чрез които да заработи държавната администрация, която в момента е изключително бавна или пък изобщо не работи, което спъва много проекти на българския бизнес", казва Константин Стаменов.

 

Но е необходимо и тя да заработи по-бързо. Един от вариантите за това е да се въведе т.нар. правило на мълчаливото съгласие. Например когато някоя компания подаде уведомление, че ще извършва някаква дейност или проект, ако в рамките на 30 дни не получи възражение от администрацията, да може спокойно да пристъпи към изпълнение, а не да чака с месеци и години отговор от съответната служба, казва Стаменов.

 

Според Цветан Симеонов ускоряването на администрацията може да стане чрез по-бързо въвеждане на електронното правителство. Освен улеснение за бизнеса, това ще помогне и за намаляване на корупцията, смята председателят на БТПП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 10376 |27.01.2012 Бизнесът: 22 години правим социализъм в енергетиката . 6| 6895 |27.12.2011 Бизнесът: Не законите са проблем, а многото фалиращи фирми . 7| 5975 |30.08.2011 Бизнесът: Само реформа може да направи пенсионерите сити . 1| 5995 |16.03.2011 България се бави в усвояването на кохезионните фондове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads