Реклама / Ads
6| 6861 |27.12.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът: Не законите са проблем, а многото фалиращи фирми

.
Божидар Данев
България има не лошо трудово законодателство. Проблемът не е в плащанията на дължимите възнаграждения на служителите на фалирали предприятия, а в големия брой фирми в процедура по несъстоятелност.
 

 

Това коментира председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев пред БНР по повод предложените от премиера Бойко Борисов промени в трудовото законодателство, гарантиращи заплатите на хората, които работят във фалиращи фирми.

 

“На практика има и гаранционен фонд за заплащането на служители в предприятия, които са във фалит. В този фонд има натрупвания около 200 млн. годишно. Ние харчим около 2 млн. от него. Гаранционният фонд действа, но може би българинът не познава българското законодателство и не предявява претенции към него. Освен това, съгласно законодателството работодателят е длъжен да плаща до 60% от дължимите суми на своите работници и служители, но не по-малко от минималната работна заплата, след което се начисляват наказателни лихви по тези суми. Проблемът не е в плащанията. Проблемът е защо толкова фирми са в процедури по несъстоятелност, проблемът е закриването на работни места и липсата на инвестиции“, посочи Данев.

 

“Първо трябва да отстраним проблема и тогава да мислим за подобни решения, които са свързани с последствията от проблема“, допълни той.

 

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов също споделя мнението на Божидар Данев. “Законодателството на тази тема не може да даде кой знае колко, извън покачването на работниците в списъка на кредиторите на по-горна позиция, което също има не малко основание, ако целият този списък се преподреди – на първо място да се качат държавните вземания, на второ място – дължимите плащания на работници и служители, на трето място – задълженията към контрагенти, и на четвърто място – банките. Тогава като че ли нещата ще изглеждат по-справедливо“, смята Манолов.

 

“В България никой не си прави труда да създаде пазарна икономика. Бизнесът трябва да бъде оставен на мира и хората да бъдат спокойни, че когато са се хванали с нещо, те ще получат и съответната възвращаемост, а няма да дойдат и да им кажат – трябва да дадеш пари за една партия, за едни избори, че няма да дойдат едни башибозуци и да му направят хиляди ревизии и че няма да дойдат някакви и да кажат – ти се бъркаш в бизнеса на тези, които неправилно наричаме олигарси в България. Това иска смелост и кураж, които в България няма да видим скоро, защото тези същите, за които говоря, плащат на политиците, за да ги охраняват. Това е тъжната и гадна истина“, коментира Манолов.

 

“Предлагам на министър-председателя, след кашите, които забъркаха в пенсионното осигуряване, да започне една пенсионна реформа. Една чудесна първа стъпка би било да се премахне задължителния характер на пенсионното осигуряване в частни пенсионни фондове. Министър-председателят като иска да не гледа тъжните очи на работниците, които седят без заплати, да спре административния башибозук, за започне държавата да си плаща това, което е поръчала по държавни поръчки, да го плаща в пълния му размер, да облекчат бюрокрацията по отношение на еврофондовете. Има толкова неща, които могат да бъдат направени, а той се хваща за една зона, в която по същество практически няма административни ходове“, посочи Манолов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5958 |30.08.2011 Бизнесът: Само реформа може да направи пенсионерите сити . 3| 6169 |28.03.2011 Плевнелиев: АМ „Тракия” няма проблем, политиците се правят на инженери . 7| 4983 |05.10.2010 Бизнесът: 3% по-високи пенсионни вноски е безумие . 12| 5275 |03.09.2009 Бизнесът: Закрийте информационно обслужване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads