Реклама / Ads
12| 5285 |03.09.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът: Закрийте информационно обслужване

.
Браншовите организации нееднократно са сигнализирали за нередни практики на държавната фирма Източник: Вяра Йовева
Най-доброто решение за ИТ бизнеса е да бъде закрито “Информационно обслужване”. Това обявиха от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) в писмо до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.
 

Според представителите на бранша вредите, които нанася “ Информационно обслужване” са много големи, тъй като през държавната структура са разпределяни и пренасочвани огромни средства, като са заобикаляни законите, създадени да защитават интересите на обществото, се казва в писмото.

Организациите БАИТ с председател Теодор Захов, Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), ИКТ Клъстер и Сдружение за електронни комуникации (СЕК) са категорични, че закриването на ИО е правилното решение на казуса, станал популярен в обществото най-вече с големите заплати на ръководството си.

В писмото до Симеон Дянков са изброени няколко порочни практики на Информационно обслужване, каквито са непазарното поведение; прехвърляне на средства в ИО чрез формални обществени поръчки, при които възложителят и изпълнителят са свързани лица; възлагане на поръчки от ИО към подизпълнители без правила, тръжни процедури и прозрачност; явяване на търгове с нереалистични ценови предложения; влизане в необосновани консорциуми без ясна необходимост и пр.
От БАИТ са убедени, че с тези и други действия Информационно обслужване руши пазарната среда за информационни и комуникационни технологии, при това с пари, събирани от данъци, включително от ИТ фирмите.

Браншовите организации нееднократно са сигнализирали за нередни практики на държавната фирма. Досега Министерство на финансите не е предоставило обоснована причина за необходимостта от структурата на Информационно обслужване, докато аргументите за нейното закриване са ясни, законно обосновани и обществено полезни, смятат представителите на ИТ бранша.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5223 |03.09.2009 Парламентът каза “не” на горските заменки . 0| 5128 |03.09.2009 Статистиката сочи 24% ръст в строителството . 0| 4995 |03.09.2009 Пик на кризата през зимата, глътка въздух през пролетта . 0| 5042 |03.09.2009 България търси подкрепата на Италия за парите по САПАРД

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads