Реклама / Ads

12| 4713 |03.09.2009

Бизнесът: Закрийте информационно обслужване

.
Браншовите организации нееднократно са сигнализирали за нередни практики на държавната фирма Източник: Вяра Йовева
Най-доброто решение за ИТ бизнеса е да бъде закрито “Информационно обслужване”. Това обявиха от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) в писмо до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Според представителите на бранша вредите, които нанася “ Информационно обслужване” са много големи, тъй като през държавната структура са разпределяни и пренасочвани огромни средства, като са заобикаляни законите, създадени да защитават интересите на обществото, се казва в писмото.

Организациите БАИТ с председател Теодор Захов, Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), ИКТ Клъстер и Сдружение за електронни комуникации (СЕК) са категорични, че закриването на ИО е правилното решение на казуса, станал популярен в обществото най-вече с големите заплати на ръководството си.

В писмото до Симеон Дянков са изброени няколко порочни практики на Информационно обслужване, каквито са непазарното поведение; прехвърляне на средства в ИО чрез формални обществени поръчки, при които възложителят и изпълнителят са свързани лица; възлагане на поръчки от ИО към подизпълнители без правила, тръжни процедури и прозрачност; явяване на търгове с нереалистични ценови предложения; влизане в необосновани консорциуми без ясна необходимост и пр.
От БАИТ са убедени, че с тези и други действия Информационно обслужване руши пазарната среда за информационни и комуникационни технологии, при това с пари, събирани от данъци, включително от ИТ фирмите.

Браншовите организации нееднократно са сигнализирали за нередни практики на държавната фирма. Досега Министерство на финансите не е предоставило обоснована причина за необходимостта от структурата на Информационно обслужване, докато аргументите за нейното закриване са ясни, законно обосновани и обществено полезни, смятат представителите на ИТ бранша.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Парламентът каза “не” на горските заменки 3| 4638 |03.09.2009 . Статистиката сочи 24% ръст в строителството 0| 4577 |03.09.2009 . Пик на кризата през зимата, глътка въздух през пролетта 0| 4368 |03.09.2009 . България търси подкрепата на Италия за парите по САПАРД 0| 4482 |03.09.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ