Реклама / Ads
11| 12143 |18.11.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът застана зад ”Хиполенд”

.
Бизнесът застана зад фирмата за детски играчки “Хиполенд”, след като държавата в лицето на Комисията за защита на конкуренцията реши внезапно да наложи солена глоба на компанията заради “нелоялни търговски практики” по сигнал на потребител. Новината дойде изненадващо и месеци след безпрецедентната акция в “Хиполенд”, когаго три институции се стовариха пред офисите й, за да извършат проверка.
 

Сдружението за модерна търговия излезе с официална позиция в защита на фирмата, с което заявяват, че решението на КЗК повдига множество важни въпроси за бизнес средата в България.

 

“КЗК поставя търговците в пълна неизвестност и липса на правна сигурност дори при изпълнение на непосилните изисквания за всестранна и изчерпателна търговска комуникация”, посочват от Сдружението.

 

Те определят практиката за самосезиране на КЗК по сигнали на потребители като “изключително спорна”. Причината - потребителските казуси нямат пряко отношение към конкуренцията на пазара и следва да се разглеждат от друг орган - Комисията за защита на потребителите.

 

“Сигналите от потребител също така дават възможност за почти анонимно сезиране на КЗК, което не би трябвало да е възможно, тъй като създава предпоставки за произвол”, посочват още от Сдружението.

 

“В заключение изразяваме надежда, че наложената глоба на „Хиполенд“ АД не е свързана с активната гражданска позиция на собственика и служителите на компанията през последните месеци. Ако това не е така, реакцията на държавните органи би представлявала грубо погазване на свободата на изразяване, демократичните принципи и върховенството на закона. Гарантирането на гражданските и икономическите права на всеки е от фундаментално значение за гражданското ни общество, както и абсолютна предпоставка за развитието на инвестициите в страната”, завършват от Сдружението.

 

ФрогНюз припомня, че казусът с “Хиполенд” избухна в разгара на антиправителствените протести у нас. По време на първото Велико народно въстание и ескалацията на напрежението между демонстранти и служители на реда пострада синът на собственика на “Хиполенд” - Мариан Колев. Самият той излезе с остра гражданска позиция, публикувана в страницата на фирмата за детски играчки. Последва и безпрецедентната проверка от страна на три институции, която в крайна сметка не доведе до нищо. Няколко месеца по-късно бе взето и решението на КЗК за налагането на въпросната глоба.

 

"Хиполенд" е част от Сдружението за модерна търговия, заедно с най-големите търговски вериги у нас: "Аванти 777" ЕООД, "Билла България” ЕООД, „Ван Холдинг“ ЕООД ("Фантастико"), "Дайхман търговия с обувки" ЕООД, "дм България" ЕООД, “Доверие - Брико” АД ("Мосю Бриколаж"), "Кауфланд България ЕООД и Ко” КД, "Лидл България ЕООД & Ко” КД, “Максима България” ЕООД ("Т Маркет"), "Промаркет" ООД, „Хаус Маркет България“ ЕАД (ИКЕА).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5996 |30.10.2020 Васил Велев: Бизнесът е пак на опашката в коронокризата, парите са за преворъжаване и администрацията . 12| 7336 |09.09.2020 КТ „Подкрепа“ и бизнесът в разнобой за минималната заплата. Сачева иска увеличение . 5| 6632 |30.03.2020 Бизнесът и синдикатите в синхрон: Законът за извънредното положение е лош . 10| 5407 |02.01.2020 Бизнесът: Минималната заплата трябва да се договаря, а не заповядва от правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads