Реклама / Ads
7| 7946 |28.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесмени атакуват промените в Закона за хазарта

.
За по-ясна и дългосрочна политика на българското правителство по отношение развитието на игралния сектор у нас се обявиха представителите на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИИ).
 

Своята позиция са изразили в Декларация, изпратена до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Симеон Дянков и председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Поводът за нея са предложенията на Министерството на финансите от началото на тази година промени в Закона за хазарта, с които се въвеждат нови правила за регулация, свързани с данъчното облагане, стъпването на нови субекти на пазара и др.

В декларацията бизнесът алармира, че предложените промени ще доведат до свиване на средния и дребния бизнес в сектора, преразпределение и окрупняване на пазара в полза на единични компании, както и до негативни социални последици, свързани с продължаващо закриване на фирми и освобождаване на служители.
Затова от асоциацията настояват подготвяните изменения да бъдат съобразени с всички участници в сектора, а не само с отделни негови сегменти.

От БТАПОИИ посочват, че българските производители са едни от най-засегнатите от новата данъчна ставка за хазарта заради намалялото търсене на игрални автомати в резултат на икономическата криза и данъчните промени.Завишените данъци доведоха само за декември 2009 г. до предсрочно прекратяване на над 80 лиценза на оператори и намаляване броя на игралните съоръжения в експлоатация с над 2000 броя, посочват експертите.

Същевременно, българските производители на игрално оборудване са тези, които имат основна роля за позитивното позициониране на България на световната карта на игралната индустрия. Българска продукция се експортира не само в страни от Европа, но и в САЩ, Латинска Америка, Азия и Африка, а българска фирма е сред 10-те водещи производители в света.

Предложенията за промени в Закона за хазарта ще поставят тази промишленост в условия на невъзможност да продължи да работи, пише в Декларацията.

От БТАПОИИ припомнят, че средно годишно за нуждите само на местния пазар се произвеждат около 6000 игрални автомата. В производството на игрални съоръжения са ангажирани над 5000 технически и инженерни кадри. Сегментът на игрите с игрални автомати създава заетост на над 20 000 души, които обслужват около 800 игрални зали и около 25 000 игрални автомата.

В декларацията на БТАПОИИ се допълва, че финансовото ведомство не е отчело предложенията на бизнеса от ноември 2009 г., предоставени на Народното събрание и Министерството на финансите във връзка със законопроекта на депутата Яне Янев за промени в Закона за хазарта, чиито текстове са идентични с проекта на правителството. Затова от асоциацията настояват за публична дискусия с участието на управляващите по подготвяните законови промени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5746 |17.12.2009 Eксперти атакуват АЕЦ "Белене" . 0| 5472 |09.12.2009 Променят Закона за обществените поръчки . 1| 5335 |30.06.2009 Родни бизнесмени трупат европейски опит . 16| 5557 |20.01.2009 Въпреки приетите промени в закона за горите замените продължават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads