Реклама / Ads
0| 4477 |20.09.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесмени харчат огромни суми за екскурзии, коли и забавления, декларират ги като налични пари

.
Случаите на липсващи пари в касите на фирми, които според счетоводните данни би трябвало да са налични, стават все повече в хода на започналите преди 2 седмици 550 проверки на Национална агенция за приходите.
 
Данните от счетоводните баланси на хиляди юридически лица сочат, че имат голяма сума пари в брой. Инспекторите на НАП проверяват дали търговските дружества и нестопанските организации не са извършили скрито разпределение на печалба. Според данните, които сами са подали в НАП, 1 289 от фирмите имат в касите си по над 1 милион лева в брой. Над 10 000 са дружествата с налични пари в брой над 100 000 лв.

До края на септември фирмите, които са извършили  скрито разпределение на печалба имат възможност законно да подадат коригиращи декларации за 2016 г. В началото на октомври спрямо компаниите нарушители ще бъдат възложени нови проверки и ревизии от страна на НАП.

Проверките на Агенцията потвърждават, че в масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството – например скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и други подобни. Подозренията се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години с пълната строгост на закона.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5417 |13.08.2017 Безобразията по морето не спират, ”бизнесмени” правят каквото си искат, контрол няма . 1| 4796 |01.12.2016 МВР и МО харчат над 2 млрд. лв. догодина . 0| 9891 |06.07.2016 Само във Фрог: Бизнесмени от Европа прецакали шефа на АЕЦ „Козлодуй” заради украинска фирма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads