Реклама / Ads
7| 5334 |13.02.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Близо 20% спад на туристите тази зима

.
Около 15-20 % е спадът на потока от туристи за зимния сезон в сравнение с миналата година. Това съобщи на пресконференция председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова.
 

Тя обясни, че тъй като се очаква записванията за летния сезон да бъдат късни, прогноза за летния сезон е още рано да се прави. 

Крушкова, обаче отказа да направи прогноза за летния сезон у нас. Анелия Крушкова бе категорична, че ще има спад на руските туристи в България през лятото. „Руското правителство е излязло със специален указ, в който задължава всички държавни служители да почиват в Русия”, обясни Крушкова. Засега спадът в записванията на руски туристи е 30 процента. Все още не е ясно как стои въпросът с другия основен пазар за българския туризъм – Германия. Междувременно продължава рекламната кампания на родния туризъм. Ще бъдат излъчени клипове по време на световното първенство по ски. Подготвена е и кампания за началото на май, когато се очакваше да има повече почивни дни. Затова решението на правителството да няма дълга почивка по думите на Крушкова е „изключително лошо”. Междувременно в световен мащаб продължава изразена тенденция на спад в туризма. „Според Световната туристическа организация няма знак, че тенденцията на изразен спад скоро ще бъде преодоляна”, каза Крушкова и допълни: „Ако имаме нулев ръст, приемаме, че наистина сме победители”. Крушкова представи националните стратегии за развитие на селския и екологичния туризъм.

Крушкова каза още, че 73% от нощувките в местата за настаняване у нас са през периода юни – септември. Това означава, че туризмът у нас се развива само в рамките на 4 месеца в годината.

Крушкова представи програмите на страната за развитието на селския и екотуризма за тази и следващата година.

Ръстът на туризма като цяло за 2008 година е 4 на сто. Председателят на Държавната агенция по туризъм заяви, че се очаква сериозен спад на туризма в глобален мащаб през 2009-а. Ако се стигне до нулево ниво на развитие – това ще бъде успех, категорична бе Крушкова. Именно заради това е изключително важно страната ни да развива селския и екотуризма.
В световен мащаб ръстът на почивките сред природата е между 10 и 30% за 2008-а. Почивките сред природата са предпочитани от по-платежоспособните хора, обикновено на възраст между 35 и 50 години. В същото време у нас туризмът е съсредоточен в морските, зимните и спа курортите. Крушкова не се нае да прогнозира летния сезон. Тя допълни, че определящи ще бъдат записванията на руските туристи, но тази година те ще бъдат много по-късно. Освен това в Русия е издаден указ, призоваващ държавните служители да почиват в Русия.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4891 |12.01.2009 Близо 20 млн. лв. за отпечатване на нови банкноти през 2007 г. е дала БНБ . 4| 4751 |05.01.2009 Близо 4300 туристи на Царевец само за 3 дни . 0| 4807 |17.11.2008 Royal Bank of Scotland съкращава близо 3000 души . 2| 6454 |16.09.2008 Близо 60 хил. фалшиви лева са хванати до средата на 2008-а

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads