Реклама / Ads
8| 8091 |04.09.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бой за ИТ специалисти и инженери между компании

.
Война със заплати разиграват компании заради добрите ИТ специалисти у нас. Конкуренцията в технологичния сектор е толкова висока, че новите играчи са принудени двойно да вдигат заплатите, за да си набавят нужните специалисти при старта. Немалко компании в сферата на информационните технологии вече са пропищели от нелоялни конкуренти, които им крадат кадрите.
 
Надуват се големи балони, дават се нереално високи възнаграждения, твърдят изпатили работодатели. Секторът бележи бурно развитие, но гладът за програмисти е голям, заради което компаниите хвърлят големи усилия сами да обучат персонала си. Ако преди година възнаграждението на ИТ спец от средно ниво, т.е. с опит от 2 до 5 години, отговарящ по осигуряването на качеството на софтуера, е било 2500 лв., то сега може да получи предложение от новопоявила се фирма от порядъка на 4000 лв. За по-висококвалифицираните кадри в ИТ индустрията изкушенията са още по-големи и там заплатите може да стигнат и до 10 000 лв., пише "Стандарт".

Другият сектор, който е в разцвет и усилено търси работна ръка, е аутсорсингът на бизнес процеси. Над 20 международни корпорации водят от България финансите на структурите си по цял свят или обслужването на клиентите си. Причината са в по-малките разходи за възнаграждения на персонала и за наеми на офиси в България.

Дейността в изнесените центрове за бизнес услуги е по-квалифицирана от обикновените кол-центрове за обслужване на клиенти. От две години усилено се търсят финансови специалисти с два чужди езика, като напоследък има по-голямо търсене на хора с френски език. И тук конкуренцията за ограничения трудов пазар води до вдигане на заплати. Нови играчи предлагат с 500 до 1000 лв. повече, за да привлекат финансисти. В аутсорсинг услугите възнагражденията зависят от сектора, в който работи компанията, както и от проектите, които изпълнява. Когато става дума за обслужване в ИТ сектора, заплатите може да стигнат и до 7000 лв.

Тази есен инженерите и техниците става още по-търсени след навлизането на дузина нови инвеститори от автомобилната индустрия. Над 40 компании вече произвеждат в България компоненти за автомобилната индустрия. В момента за новия завод на Behr-Hella Thermocontrol за климатични инсталации на коли в индустриална зона Божурище се търсят 350 специалисти.

Агенциите за подбор на персонала отчитат нестихващ интерес и към медици и фармацевти в цялата страна. Здравният сектор най-много страда от изтичането на мозъци и затова търсенето на такива специалисти ще продължи да расте, прогнозират анализатори. Сред професиите с ценз се забелязва и раздвижване на интереса към юристи за работа предимно в адвокатски кантори.

Сред търсените позиции, за които не се изисква особено висока квалификация, са тези на административен и обслужващ персонал - технически сътрудници, екзекютив асистенти, рецепционисти.

В навечерието на учебната година в Бюрото по труда в Добрич има обявени 40 свободни работни места за учители. Търсят се преподаватели както за начален курс, така и за горен курс за преподаване на химия, биология, философия, география, немски и английски език и други предмети. Сред търсените в началото на септември професии са и тези на социалните работници, като нуждата е продиктувана от отварящите врати центрове за обществена подкрепа, които общините изграждат по оперативни програми. От работническите професии в региона най-търсени са работници в обувната и шивашка промишлености, заявяват от трудовата борса. В сферата на услугите се търсят най-вече продавачи на пълен и половин работен ден, както и касиери.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8683 |18.07.2014 Нов международен скандал, "Креди Агрикол"- Франция, забрани на българския клон да използва името й . 15| 6425 |18.06.2014 Работодателите ни търсят най-много инженери . 10| 6842 |13.02.2014 БСП за публични договори между вериги и производители . 6| 5817 |09.01.2014 Спредът между дизела и бензина у нас продължава да се разширява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads