Реклама / Ads
3| 6733 |18.07.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Боянова: Законът не дели малките и големите земеделски производители

.
Собствеността освен права има и задължения. Собствениците на земеделските площи са длъжни да поддържат земята си и стопанството си. Това заяви в предаването "Денят започва" Светлана Боянова, зам.-министър на земеделието и храните.
 

Новият регламент на Министерството на земеделието за арендата на земята цели да се разберат т.нар. бели петна, каза Боянова. Ние трябва да получим информация чрез исканата декларация какви са намеренията на собственика за неговата земя за това дали ще се работи в имота му тази година. Трябва да се установи неправомерното ползване, затова сега това се регулира от закона, за да може да се събират арендните плащания. Собственикът има три години срок да отиде да си вземе парите от земята. Документите се предават в общинските служби земеделие. За срокът е 31 юли за подаване на декларации.

Минчо Петров, председател на Националното сдружение на собствениците на земи - арендодатели, нарече закона лобистки. По думите му, регламентът обслужва специфични интереси – окрупняване на масивите за ползване. Мисли се само за голямото земеделие, защитават се големите олигарси, а къде е средното и дребно земеделие в селото? Къде са българските земеделски продукти на пазара? Няма ги, каза Петров.

Зам.-министърът обясни, че законът не дели малките и големите в това отношение. Когато не се стигне до доброволно споразумение за отдаване на масив за ползване, а се прибегне до служебно разделение, логично е да се започне настаняването по правно основание първо на дребните собственици.

Петров попита, след като арендата е "мижава", как да се стимулират собствениците на земя, които живеят в чужбина, да се върнат, за да подадат необходимата декларация за отдаване на земята. Той коментира, се малката сума е необходима само на малките земеделци, а според него белите петна все повече ще се увеличават.

Боянова обясни, че е помислено и за хората, които са извън страната, а искат да отдадат земята си за ползване. Те могат да попълнят и изпратят електронна декларация. Но те трябва да са заинтересувани за състоянието на своите имоти и дали се работи по тях. Определянето на арендата е по договорни отношения. В техен интерес е да се върнат и да си договорят по-изгодни за тях условия, каза зам.-министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5922 |17.10.2011 Развиваме биоземеделие с пари от ЕС . 1| 5255 |09.08.2011 Над 1 млрд.лв. за БГ земеделие през 2012 . 1| 6013 |27.04.2011 Врътват кранчето с пари за земеделие . 3| 5692 |21.02.2011 Стимулират родното земеделие с данъчни облекчения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads