Реклама / Ads
9| 5286 |26.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бойко решава ще има ли национализация

.
Бойко Борисов
Има голяма вероятност национализирането на лични пенсии от професионалните фондове да не се случи. Това обаче ще стане ясно вероятно утре, когато по казуса трябва лично да се произнесе премиерът Бойко Борисов.
 

Това съобщиха представители на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, след като сутринта се срещнаха с министър-председателя. От дружествата заявиха, че са спокойни, защото след представената от тях информация на Борисов няма да се приеме предложението за прехвърляне на сумите от фондовете.

Нашето предложение е през следващите три години категорийните работници да получават две пенсии - една от държавата и една от фондовете, каза Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОД "Доверие", цитирана от БНР и БТА.
Категорийните работници не са съгласни да работят още три години, а ако на нас ни кажат сега да изплащаме пенсиите им, означава точно това, заяви тя.

По данни на асоциацията на пенсионните дружества, които по думите на Петкова се потвърждават и от данните на НОИ, в бюджета на НОИ има натрупан достатъчно ресурс за изплащане на пенсии на категорийните работници.
Имаме категорийни работници, които са осигурявани в пенсионните фондове, и те са внасяли вноски и в Държавното обществено осигуряване, тоест те имат право да получават по две пенсии, аргументира се Петкова.

По-рано днес експертите на МВФ препоръчаха да не се национализират личните партиди, а държавата да доплаща ранните пенсии на работниците от първа и втора категория, тъй като те са правили осигурителни вноски в НОИ и преди 2000 г., когато са основани професионалните фондове.

Междувременно с 14 гласа "за" и 6 "против" (на работодателите) Надзорният съвет на НОИ прие прокта за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Това обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пред журналисти след заседанието на съвета, предаде БТА.

Според предложението, се предвижда от началото на 2011 г. вноските на работещите в първа и във втора категория труд да се трупат в новосъздаден солидарен фонд към НОИ "Ранно пенсиониране". Предвижда се поправката да се гласува утре на Министерски съвет, така че дотогава ще ясно ще има ли обрат в намеренията на премиера за фондовете и какъв ще е той.

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов изтъкна, че има развитие по въпроса за създаването на новия фонд към НОИ и национализацията може и да не се състои. Той заяви, че никой досега не е потърсил мнението на хората, които имат лични партиди в професионални фондове. Никой не е дал съгласие личната му партида да бъде открадната. Това е частен договор с дружеството и нямаме взаимни посредници, които да решават какво ще се случи с партидите, коментира Иванов.

Обсъжда се и вариант за по-малка корекция на ранните пенсии на категорийните работници, получени от НОИ, стана ясно още след заседанието на Надзорния съвет на осигурителния институт. Във варианта на КСО, който се обсъжда в момента, е разписано, когато категорийните работници ползват правото си на ранно пенсиониране, да взимат с 0,15% по-малка пенсия за всеки месец недостигаща им възраст спрямо необходимата за общата категория работници.

Предвижда се и същият по размер бонус на месец за оставане на работа след възрастта за ранно пенсиониране, казаха вицепрезидентите на КНСБ Николай Ненков и на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5466 |21.10.2010 Сините бойкотират вдигането на ДДС-то за туризма . 9| 6439 |21.10.2010 Кабинетът решава за АЕЦ "Белене" до месец . 0| 5148 |04.10.2010 Борисов и Ердоган решават за газа, визите и изселниците . 0| 6270 |10.08.2010 България и Сърбия решават за "Южен поток" зад гърба на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads