Реклама / Ads
0| 5136 |04.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Борисов и Ердоган решават за газа, визите и изселниците

.
Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети България в понеделник. Заедно с министри от турския кабинет той ще участва в общо заседание с българското правителство. Ще бъдат водени преговори по широк кръг въпроси от енергетиката и водите до обезщетенията за изселниците от двете страни, информира БНР.
 

България иска обезщетения за изселниците от Източна Тракия. Говори се за суми в размер на няколко милиарда долара. Решението на въпроса обаче изглежда обвързано с темата за турските изселници от България, на които София още не признава трудов стаж, за да се пенсионират. Очаква се и продължение на разговорите за връщане на близо 50 имота на българската екзархия. Българската страна се надява и на конкретни проекти за подаване на природен газ от Турция, като алтернатива на зависимостта от доставките на руски газ.

Освен двустранните отношения премиерите Бойко Борисов и Реджеп Ердоган ще обсъдят в София проблеми на Балканите, представляващи взаимен интерес.

Ердоган ще разговаря и с лидера на ДПС Ахмед Доган, а също и с главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи.

Едновременно с положителното развитие на българо-турските отношения, визите на България създават доста сериозни пречки за турските граждани, за бизнесмените. В доклад на Търговско-промишлената палата в Анкара се отбелязва, че издаването на визи е съпроводено с много бюрократични спънки и процедури. За българска виза трябва доста време предварително да се запише дата и час за подаване на документите в консулството. Въпреки че експресна виза трябва да се издаде за три дни, а обикновена в разстояние на една седмица, това не винаги се спазва. Дори за транзитна виза България взима по 60 евро, а за експресните по 120 евро".

Другият проблем е,че турски граждани, дори да имат шенгенски визи, пак трябва да преминават през процедурата, за да получат български визи, заради което постъпват и много оплаквания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5755 |06.09.2010 Борисов прибира 41 млн. лева от ЧЕЗ . 11| 5540 |03.09.2010 7 магистрали до края на втория си мандат обеща Борисов . 29| 12756 |22.08.2010 Провален опит за купуване на ВАЦ чрез Дянков, Борисов бесен . 0| 6248 |10.08.2010 България и Сърбия решават за "Южен поток" зад гърба на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads