Реклама / Ads
8| 5558 |02.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Борисов горещо подкрепи АЕЦ "Белене"

.
Бойко Борисов
С цялото си сърце подкрепям АЕЦ "Белене". Това е заявил българският премиер Бойко Борисов пред руската агенция ИТАР-ТАСС.
 

Според Борисов е важно да се построи втората атомна централата, защото през 2020 г. у нас ще има проблеми с тока, а в Турция ще имат вече четири АЕЦ-а.

Той е потвърдил, че преговорите за влизане на германски инвеститори в проекта са във финална фаза. Очаква се компанията да дойде от Бавария, където последно води преговори българското правителство.

Според Борисов съвместните енергийните проекти с Русия ще бъдат успешно реализирани с изключение на петролопровода "Бургас-Александруполис“, за чиято реализация неизбежно ще попречат екологични проблеми.

Министър-председателят Бойко Борисов поддържа добър диалог и с руския си колега Владимир Путин, отбелязва агенцията.

Междувременно пресслужбата на руското правителство съобщи, че в понеделник Борисов и Путин са провели нов телефонен разговор, в който са обсъдили съвместните енергийни проекти.

Само преди 10 дни двамата обсъдиха по телефона изпълнението на споразумението по проекта "Южен поток" и се договориха до 15 ноември да бъде създадено руско-българско смесено дружество за строежа.

Междувременно руският в. "Независимая газета“ пише, че строителството на терминал за втечнен природен газ на руското черноморско крайбрежие може да стане реална алтернатива на "Южен поток“. Това ще позволи на руската "Газпром“ да бъде по-гъвкава енергийна компания и да заема значителен дял на световния пазар на втечнен природен газ. Ситуацията в региона рязко се влоши след идването на власт в България на правителството на Борисов, което практически замрази всички енергийни проекти с Русия. И въпреки че официалните данни са за успешно решаване на всички проблеми, свързани с "Южен поток”, трудно може да се повярва, че в бъдеще България ще бъде пълноценен участник в руския проект, твърди "Независимая газета“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5415 |31.10.2010 Б. Борисов: Без мен нямаше да има Южна дъга . 5| 5562 |29.10.2010 БСП атакува Борисов, развалял имиджа на АЕЦ-а . 3| 5169 |29.10.2010 Синдикатите: Дянков бламира Борисов . 2| 5798 |27.10.2010 Бавария проявява интерес към АЕЦ "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads