Реклама / Ads
21| 5607 |02.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Борисов отказа руските пари за АЕЦ "Белене"

.
България ще търси съвместно с ЕК европейско финансиране за проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", заяви премиерът Бойко Борисов. оттук нататък страната ни ще координира всичките си енергийни проекти с евро-атлантическите си партньори.
 
Министър-председателят отсече: "Оттук нататък страната ни ще координира всичките си енергийни проекти с евро-атлантическите си партньори. За всяко нещо ще питаме ЕК и ще съгласуваме позицията си".

По -рано пред участниците в конференция посветена на енергетиката в Черноморския регион той каза, че докато не намерим европейски пари, "Белене" няма да има. Борисов добави, че проектът за ядрената централа не може да бъде спрян, защото това носело пасиви на държавата и имидж на страна, която не си спазва договорите. Това "ще е лош сигнал за инвеститорите, които искат да сложат парите в България", допълни Борисов.

Дискусията, организирана от Атлантическия съвет, се състои в рамките на Черноморския енергиен и икономически форум, създаден по инициатива на съвета. Тя беше открита от премиера Бойко Борисов и еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер. Конференцията събира в София представители на бизнес средите и политически фигури, които обсъждат енергийните въпроси в Черноморския и Каспийския регион. Освен министрите на външните работи и на икономиката, енергетиката и туризма Николай Младенов и Трайчо Трайков, сред участниците са министри и официални лица от Гърция, Грузия, Румъния, Сърбия, Турция и Енергийната харта, както и ръководителите на големите енергийни компании в региона.

Очаква се по време на форума да бъде обсъдена възловата роля на Черноморския регион за гарантиране сигурността на енергийните потоци от Централна Азия и Близкия Изток до Европа. До юни тази година страната ни е ротационен председател на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и застава зад по-бързото осъществяване на международните проекти за газопроводите „Набуко” и „Южен поток”. Тези два проекта, както и петролопроводът „Бургас-Александруполис” и за АЕЦ „Белене” бяха обект на обсъждане и при вчерашните срещи на комисаря Гюнтер Йотингер с премиера Бойко Борисов и президента Георги Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5440 |16.02.2010 Борисов и Милер нищят проблема с "Южен поток" . 4| 5212 |11.01.2010 Борисов против заем от МВФ, делегира повече права на Дянков . 25| 6032 |12.12.2009 Борисов каза "утре" на коледните добавки . 4| 4870 |17.11.2009 Борисов: Залагаме на балансиран финансов бюджет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads