Реклама / Ads
64| 6711 |10.03.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Борисов поиска Порше "made in Bulgaria"

.
Бойко Борисов Източник: Булфото, архив
Поне един автомобилен завод на немска компания да дойде в България. Нямаме претенции дали ще е „БМВ”, „Мерцедес”, „Порше” или „Фолксваген”. Важно е цялостен автомобил да се произвежда в България. Имаме създадени производства за отделни автомобилни компоненти, можем да правим гумени уплътнения, стъкла, седалки, климатици. Нищо не пречи да се създаде завод и за цялостно производство на автомобили.
 
Това каза на пресконференция в Министерски съвет министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Видяхте колко българи работят в Германия. Можем да създадем такива условия тук и да останат в България и да си получават високи заплати, предложи Борисов. По думите му, нашите задачи са свършени. „Сега чакаме колегите малко да помогнат и на България, защото времената са трудни”, добави Борисов.

Премиерът посочи още, че е поставил пред ръководителя на германската дипломация идеята да се създаде газов хъб в България, в който да се „срещат" доставки на синьо гориво от Гърция, Азербайджан, „Южен поток”, с уговорката, че тръбата ще стига до българския бряг, по реверсивни връзки със Словакия, по които се преговаря, както и от трите български находища – Хан Аспарух, Силистар и Терес.

„Щайнмайер пое ангажимента да представи идеята в Европа. Всичко съм му обяснил, начертал съм тръбите", посочи Борисов. И допълни, че двамата са разговаряли и за влизането в Шенгенското пространство, до което, според премиера „сме доста близко". „Всички тези неща България ги заслужава. Били сме и сме лоялен партньор, положили сме усилия", изтъкна Борисов. И посочи, че в момента в България има политическа стабилност и „трябва да се възползваме".

„Търсим начини повече немски фирми да дойдат в България", каза на свой ред Щайнмайер като посочи, че в момента 5000 немски компании работят в страната ни. Която, по думите му, е привлекателна не само заради ниските разходи за труд, но и защото служителите са добре образовани. Но посочи, че най-добрият стимул за привличане на инвестиции са реформите. В частност във вътрешната политика, в съдебната реформа, както и в преодоляване на пропуски в обществените поръчки.

„Потенциалът в икономическите отношения между двете страни е далеч от изчерпване. Още много може да се направи. Надявам се тези шансове да бъдат увеличени", каза ръководителят на дипломацията на Германия.

Той посочи още, че „всичко правим" в една не много лесна обстановка. „Не само заради конфликта в Украйна, но и на източната граница на Европа, който се усеща значително в България. Живеем в размирни времена. В Средния и Близкия изток конфликтите все още не са разрешени, както и все още не са решени проблемите с вашите непосредствени съседи гърците", посочи Щайнмайер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5800 |04.03.2015 Борисов: Искаме размразяване на "Набуко", не слагаме кръст на "Южен поток" . 10| 6454 |17.02.2015 Борисов казва "да" или "не" за втора кабинка в Банско . 20| 5395 |05.02.2015 Борисов вече не е еколог- иска втори лифт в Банско . 19| 5613 |30.01.2015 Борисов към US-бизнеса: Дръжте се добре, да не се намесваме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads