Реклама / Ads
10| 5714 |18.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Борисов: Полицаите сами да си заработят по-високи заплати

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
Българските полицаи сами трябва да си заработят увеличение на заплатите, като пресекат контрабандата и спомогнат за попълване на хазната, настоява премиерът Бойко Борисов, цитиран от Ройтерс.
 

България е сред най-бедната държава в ЕС. Сериозно бе ударена от кризата. По-рано тази година страната бе изправена пред серия от протести на полицаите. Те поискаха по-високи заплати и по-добри условия на труд, на което Борисов, лидер на спечелилата скорошните парламентарни избори десноцентристка партия ГЕРБ, реагира със следните думи: "Щом искат повишение, трябва да помогнат за попълването на държавния бюджет - чрез повишаване приходите от митниците, чрез пресичането на контрабандния внос, чрез помощ в повишаването на събираемостта на данъците".

В същото време социологическите проучвания показват, че мнозинството от българите считат полицаите в страната за едни от най-корумпираните, наред с магистратите, данъчните служители и лекарите, отбелязва агенцията.

По-рано тази година българските полицаи основаха свой профсъюз, като изтъкват, че работят при извънредно лоши условия - често дори нямат гориво за полицейските патрулки. Според тях ниското заплащане е предпоставка за лоша работа в борбата за защитаване на закона.

Новосформираното правителство на Борисов обаче заяви, че не може да си позволи повишаване на заплатите в обществения сектор по време на криза. По-рано този месец кабинетът сви значително разходите, за да избегне бюджетен дефицит в края на годината, тъй като един евентуален дефицит ще упражни натиск върху българския лев от страна на еврото. Исканията на полицаите Борисов коментира още така: "Министерството на вътрешните работи трябва да се справи с корумпираните пътни полицаи, притесняващи всички нас, искайки от шофьорите подкуп".

Българският премиер настоя също полицията да пресече наркотрафика и да пречупи организираната престъпност в страната. България е сериозно критикувана от ЕС заради корупцията в страната, като миналата година Брюксел дори замрази 1/2 млрд. евро, които София трябваше да усвои чрез еврофондовете, отбелязва в заключение Ройтерс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4905 |18.08.2009 Дупката в бюджета на НОИ не е опасна за пенсиите . 1| 4877 |17.08.2009 Незаконното строителство в Пампорово под прицел . 0| 5204 |17.08.2009 Икономиката сниши ръст с 4,8% . 0| 5159 |17.08.2009 Проверки ще пълнят бюджета на НОИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads