Реклама / Ads
13| 7312 |21.08.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Борисов: При горивата е цяла палитра от измами, всеки се е впил в системата и е доволен

.
Бойко Борисов
Всеки ще го поставим на мястото си. Очаквам намаляване на цените, да спрат да крадат и да лъжат. То е цяла палитра от измами при горивата . Всеки се е впил в системата и е доволен. Година и половина при Орешарки нямаше началник на митницата. Това каза премиерът Бойко Борисов по НТВ, във връзка с проверките в бизнеса с горивата.
 

Той обясни, че преди две седмици е установено че във времето, когато най-много се пътува, печалбата от събраното ДДС  е спаднала. Именно това е предизвикало операцията в бранша. Ако заредиш 50 литра, 5 литра по-малко ти слагат на кола. Всеки яде зелника, ако му се даде. Държавата толерантно е подходила  към петролния и газовия бизнес. И там ще покажем какво се случва с бутилките пропан-бутан. Малките бензиностанции  никой не ги контролира. Негодници застават пред колонката, продават 20 тона, но при нас отчита 10 тона.

 

Екип от прокурори, ДАНС, митници и НАП  анализират всичко. Куп мерки са ми предложили. Ще ги вкараме в ред, закани се Борисов на измамниците. Междувременно в разговора се включи и шефът на митниците Ваньо Танов. Той обясни, че има три варианта за измами. Първият, е когато се сипва гориво, но уредите за отчитане не помръдват. Втората врътка  е свързана със сипването на по-малко гориво от заявеното, а третата-с качеството на стоката, в която най-често се влагат примеси, които не се облагат с акциз. Типичен пример е терпентина.

 

Борисов каза, че има голям проблем с т. нар. ведомствени бензиностанции. Това са над 1200  бензиностанции, които нямат нивомери и не се водят някъде на отчет. Оттам минават хиляди литри горива. Уж при тях зарежда селскостопанска техника. Големите вериги внимателно мълчат. Знаем повече отколкото  те си мислят, че знаем. Те много ще приветстват промените. Бягат пред вятъра за оцветеното гориво. Една официална дадена от държавата толерантност за посредници. Ще има бомба за тези, които взимат оцветени горива, търгуват ги и след това ги намираме къде ли не. Горивата  във ведомствата се оказват по-скъпи от бензиностанцията заради посредниците, обясниха  Борисов и  Танов.

 

Оцветените горива са с 50 лв. акциз, а иначе е 640 лв. Разликата остава в търговеца.  Не може ли държавата директно да се договори с производителя за детските градини, например?, попита риторично премиерът и даде да се разбере, че това ще бъде една от промените в бранша. Шефът на митницата обясни  и причината за високата цена на горивата у нас: Горивата , които излизат от рафинерията са на 92 ст., а тези, които се внасят  отвън са на 85-90 ст . Нормалната цена е към 1,80 лв . На пазара се продава за 2,20 лв . Търговците са се разбрали да поддържат  всички една и съща цена. Това е картелно  споразумение. Когато сте изряден, никой не трябва да се обижда от проверката. От миналата година горивата падат надолу в световен мащаб. Поради високия марж на посредниците, цената у нас е висока, заключи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5612 |07.05.2015 Борисов: В последните дни на квесторите в КТБ са преправяни договори . 12| 6154 |09.03.2015 Трайков: КЗК се прави на борче за цените на горивата . 8| 5795 |04.03.2015 Борисов: Искаме размразяване на "Набуко", не слагаме кръст на "Южен поток" . 8| 6347 |27.02.2015 Горивата пак дръпнаха нагоре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads