Реклама / Ads
7| 6304 |21.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Борисов продаде изгодно своето "да" на руските партньори

.
Бойко Борисов
Българските "братушки" отново проявяват интерес към приятелството с Русия. Това констатира руският електронен вестник "Свободная преса" по повод последните преговори между Българи и Русия за доставки на руски газ и проекта "Южен поток", цитиран от Mediapool.
 

В коментар, озаглавен "Газпром натисна американците по мазола", изданието припомня, че щом стана премиер на България, Бойко Борисов веднага решително заяви, че всички съвместни енергийни проекти с Русия ще бъдат замразени.

От гледна точка на политиката в това имаше някаква логика - България гласува за европейски път на развитие. От икономическо гледище обаче в тоя демарш не прозира никаква логика. Разумно ли е, щом се обърнеш с лице към Европа, демонстративно да застанеш с гръб към един отдавнашен приятел, пита "Свободная преса".

Генералът, както българските медии с уважение наричат премиера, много пъти е заявявал през изтеклата година, че енергийното сътрудничество с Русия не дава нищо на българския народ, а само ще осакати екологичния облик на милата родина. Че има опасност тя да се озове в енергийна зависимост от Русия, пише електронният вестник.

Москва не можеше вече да се примирява с протакането и да забавя осъществяването на проекта "Южен поток", в който посочиха своето място и роля много европейски държави, а съседите на България мечтаят да я изместят от това мащабно начинание.

Руският премиер Владимир Путин изпрати своя първи заместник Виктор Зубков в София за спешна "сверка на часовниците". И както се очакваше, българското ръководство хвърли козовете на масата - готово е да се включи в "Южен поток", но при условие, че ще получава руски газ на по-ниски цени от цяла Европа, обобщава изданието.

По-нататък то се спира на "завидната" по думите му активност на посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик, който бил поискал от българския енергиен министър Трайчо Трайков - "министър на една суверенна държава, да му представи отчет за бъдещите договори с Русия, дори за конкретни подробности от документите".

Предлогът бе загриженост за "енергийната сигурност на страната и региона", за прозрачността и за диверсификацията на българската енергетика. Посланикът лобира за интересите на американската компания "Шеврон", която търси газ в България, пише "Свободная преса" и заключава, че "така дипломатът отново безпардонно очерта стремежа на САЩ да ограничат руското влияние в региона и да засилят своето".

В крайна сметка обаче "генералът безспорно успя да постигне най-важното - продаде изгодно своето "да" на руските си партньори", коментира електронният вестник резултата от преговорите за доставка на руски газ в България и подписаната "пътна карта" за проекта "Южен поток".

Очаква се руският природен газ за България да поевтинее с 3 до 7 на сто, твърди руският електронен вестник. Няма да има посредници при доставката на синьото гориво - "Газпром експорт" ще го продава директно на "Булгаргаз". Ще бъде ускорена реализацията на мегапроекта "Южен поток". В България ще се регистрира смесено предприятие с равно дялово участие - по 50 на сто за "Газпром" и "Булгартрансгаз".

За транспортиране на допълнителни обеми - 46 милиарда кубични метра газ от Русия, ще трябва да се изгради нов тръбъпровод, чийто собственик ще е смесената компания. Наличната транспортна мрежа остава изцяло българска собственост. Чертежите на трасето и изчисленията се очаква да бъдат изготвени до пролетта, разказва изданието.

Никой от участниците в преговорите обаче не огласи преференциалните газови цени за българите. До 15 август "Газпром експорт" ще представи проект на условията, които ще бъдат включени в новите договори, отбелязва "Свободная преса".

Някои политици обаче, без да разполагат с документи или факти, вече изразяват съмнения дали е договорено оптималното - трябвало да се настоява пред руснаците за повече отстъпки. Те вече броят левовете, които ще доплават с "Южен поток" в полупразното пристанище на българския бюджет, и не крият своето разочарование. Също като посланика на САЩ искат прозрачност и пълен отчет за хода на преговорите, сякаш в тези неща няма поверителни аспекти, пише електронният вестник.

Изразявайки недоволство от постигнатото, противниците на сътрудничеството с Русия ще увеличават натиска върху държавното ръководство и общественото мнение. Наблюдатели не изключват, че до подписването на конкретни договори позицията на България отново ще претърпи известни корекции, добавя "Свободная преса".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5324 |15.07.2010 Поява на Борисов обърна закон за минути . 4| 5092 |14.07.2010 Борисов и Гогов в словесен диспут за газа . 15| 5519 |06.07.2010 Зубков: Борисов, защо газът у вас е толкова скъп? . 9| 5009 |19.06.2010 Борисов се закани да спре скока на тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads