Реклама / Ads
Frognews
1| 4262 |23.03.2015

Брюксел: БЕХ може да са монополисти

.
Сградата на БЕХ
Българският енергиен холдинг (БЕХ) може да е нарушил антитръстовите правила на ЕС чрез възпрепятстване на конкуренти да получат достъп до ключови газови инфраструктури в България. Това посочва Европейската комисия (ЕК) в изложение на възраженията до БЕХ.

Изложението на възраженията е адресирано също и до дъщерните дружества на БЕХ - доставчика на газ - „Булгаргаз" и оператора на газовата инфраструктура - „Булгартрансгаз". Изпращането на изложение на възраженията не предрешава изхода от разследването, изтъкват от комисията.

 

Европейският комисар, отговарящ за политиката на конкуренцията, Маргрете Вестегер заявява, че антитръстовите правила на ЕС са важен инструмент за допринасяне за енергийния съюз, пише Нюз. бг.

 

„Трябва да премахнем бариерите, за да могат гражданите и бизнесът на ЕС да се ползват от по-конкурентни цени на енергията и сигурност на доставките. За да се конкурират на българските пазари на доставка на газ, предприятията се нуждаят от достъп до газовата инфраструктура на БЕХ. Комисията трябва да се увери, че се предоставя равноправен достъп", подчертава Вестегер.

 

БЕХ е историческият държавен енергиен оператор в България. Той е вертикално интегриран, което означава, че доставя газ и неговите дъщерни дружества притежават или контролират вътрешната газопреносна мрежа, единственото газово хранилище в България и капацитета на главния газопровод за внос на газ в България, изтъкват от ЕК.

 

В изложението на възраженията се припомня, че през юли 2013 г. ЕК е открила процедура, за да разследва дали БЕХ злоупотребява с господстващото си положение на пазарите на доставка на газ в България. Комисията се опасява, че БЕХ и неговите дъщерни дружества вероятно възпрепятстват конкурентите да получат достъп до инфраструктурата, която им е необходима, за да се конкурират успешно на пазарите на доставка на газ в България. На този етап комисията има опасения, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са отказвали на конкурентите си достъп до газопреносната мрежа и до съоръжението за съхранение на газ и са резервирали капацитет, който не им е необходим по газопровода за внос.

 

Ако опасенията са обосновани, изтъкват от комисията, това поведение е ограничило и продължава да ограничава конкуренцията на пазарите на доставка на газ в България. Според предварителната констатация на комисията тези практики вероятно представляват злоупотреба с господстващото положение на БЕХ, което е забранено от член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС).

 

През август 2014 г. в отделно разследване комисията е отправила към БЕХ изложение на възраженията относно евентуални териториални ограничения в договорите на БЕХ за доставка на електроенергия, сключени с търговци, действащи на нерегулирания пазар на едро на електроенергия в България.

 

От ЕК предупреждават, че ако, след като страните са упражнили правото си на защита, комисията стигне до заключението, че има доказателства за нарушение, тя може да издаде решение за забрана на съответното поведение и да наложи глоба в размер до 10 % от годишния оборот на дружеството, реализиран в целия свят.

 

По-късно от Българския енергиен холдинг информираха, че ще се запознаят със съдържанието на изложението на възражения и ще предприемат всички възможни към настоящия момент действия за изготвяне на мотивиран отговор по отношение на притесненията на ЕК предвидения срок.

 

От холдинга са категорични, че ще продължат да сътрудничат на Европейската комисия за преодоляване на всякакви притеснения по конструктивен начин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. От Брюксел: Българският работник по-евтин от китайския 24| 8091 |10.03.2015 . Експерти: Четиричленно семейство може да изкара Коледа със 75.50 лв. 3| 4282 |21.12.2014 . М. Димитров: Човек с жена си може да се разведе, а с НОИ не 3| 3979 |18.12.2014 . Брюксел: „Южният газов коридор“ е новият приоритет след „Южен поток” 0| 4024 |09.12.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ