Реклама / Ads
5| 7581 |01.11.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Брюксел готви орязване на европарите за корумпирани държави

.
Сотир Цацаров и Вера Юрова Източник: БГНЕС
Комисарката по правосъдието Вера Юрова заяви след посещение в България в края на миналата седмица, че ЕС трябва да обвърже силно върховенството на закона с кохезионните фондове, на които разчитат най-много по-бедните държави в съюза.
 
„Трябва да използваме по-добре еврофондовете в подкрепа на върховенството на закона. По мое мнение трябва да обмислим как да създадем силна зависимост между върховенството на закона и кохезионните фондове“, каза тя в Хелзинки, Финландия.

Сайтът „ЕЮ Обзървър“, който я цитира, предполага, че думите й са адресирани към Полша и Унгария заради отказа им да приемат отредените им за релокация мигранти. Но тя изрази разочарование от правовия ред и в България.

"Всеки път, когато се срещна с господин  Цацаров и когато имам възможност да обсъждам с него реформата и работата на прокуратурата и нейните структури, според мен той дава убедителни знаци за напредък. Винаги когато се срещна с него, оставам с впечатление, че всичко в България е наред. След това виждам фактите, цифрите и резултатите и в мен се появяват съмнения относно това дали всичко е наистина прекрасно."

Юрова обясни в Хелзинки, че "не би могло да има ефективна регионална и кохезионна политика без върховенство на закона, защото корупцията и измамите биха оставили отпечатък“. От 10 години единствено България и Румъния са под специално наблюдение в ЕС заради корупция на високо равнище.

Този месец предстои да излязат поредните доклади на Еврокомисията за състоянието на съдебните им системи. Очаква се обсъждането на следващата многогодишна финансова рамка на ЕС, което ще започне през май по време на българското председателство на Съвета на ЕС, да включи за първи път критерия „борба с корупцията“ като условие за отпускане на еврофондове.

За това настояват някои богати държави), които търсят основание да не увеличават вноските си в бюджета на ЕС след появата на финансова дупка от 10-12 млрд. евро годишно заради излизането на Великобритания от ЕС, пише "Сега".

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, който пое поста от внезапно напусналата Кристалина Георгиева, заяви на идване в България миналата седмица, че ще предожи „нова сделка“ на държавите нетни донори и на нетните бенефициенти като България, и заедно с това призова българите да изпращат в Брюксел сигнали за корупция при усвояването на еврофондовете.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5475 |31.10.2017 Експерт: Хибридна атака е, че НАТО се готви за война с Русия . 3| 4327 |30.10.2017 Карлес Пучдемон се укрива в Брюксел . 2| 5562 |23.10.2017 Бъдещият канцлер на Австрия лети в икономична класа до Брюксел, отказа да се целува с Юнкер (Видео)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads