Реклама / Ads
0| 4964 |09.12.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Брюксел: „Южният газов коридор“ е новият приоритет след „Южен поток”

.
Първите количества газ по „Южния газов коридор” от Каспийския регион трябва да постъпят в Европа към 2019 година, заяви след заседанието на Съвета на ЕС на ниво министри на енергетиката европейският комисар по делата на Енергийния съюз Марош Шефчович.
 

По неговите думи, концепцията за „Южния газов коридор” се превръща в приоритетна, след отказа на Русия от строителство на „Южен поток”. ЕС ще активизира строителството на газопроводи с местно значение в Южна Европа , заяви още Шефчович. „ЕС ще активизира строителството на газопроводи с местно значение в Южна Европа за нейното съединяване с енергийните системи с останалите страни в ЕС в рамките на енергетическата концепция за „обединена Европа”. Ние също така трябва да проучим възможностите за допълнителни инвестиции в тази инфраструктура”, заяви Шефчович.

 

Шефчович каза още, че министрите на енергетиката от страните - членки на ЕС, са разгледали „възможностите за опростяване на политическите и бюрократичните проблеми при реализирането на този европейски енергетически проект, както и оказването на съдействие в решението на тези проблеми между неговите участници извън пределите на ЕС“.

 

Русия не се е отказала от изграждането на тръбопровод, с който да доставя газ в Югоизточна Европа, въпреки провала на проекта „Южен поток“, предизвикан от съпротивата на ЕС. Това заяви от своя страна новият руски посланик в Унгария Владимир Сергеев.

Сергеев каза в интервю за унгарски ежедневник, че планираният през Турция маршрут може също да обслужва и Централна и Източна Европа, включително Унгария, която ползва предимно руски газ.

 

„Има шанс да можем да снабдяваме региона и Унгария с газ от няколко различни точки, дори и чрез връзка с бъдещия тръбопровод в Турция“, каза Сергеев.

 

Прекратяването на проекта „Южен поток“ създаде проблеми на Унгария, която сближи доста отношенията си с Москва, въпреки възраженията на Запада заради кризата в Украйна, пише "Ройтерс".

 

Сергеев посочи още, че „Южен поток“ струва на руския газов гигант „Газпром“ 4,6 млрд. и обвини ЕС, че е въвел законодателство, което да унищожи проекта. Според Брюксел, проектът нарушава т.нар. трети енергиен пакет.

 

„Когато подписахме двустранните договори, необходими за строежа на тръбопровода, третият енергиен пакет на Брюксел още не беше създаден“, заяви Сергеев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8368 |17.12.2013 Орешарски в Баку; подписват газов проект . 26| 12352 |24.11.2013 Сатър! Газовите уредби на автомобилите - незаконни ! . 8| 7225 |07.11.2013 Газова криза до часове заради Украйна . 7| 6764 |07.04.2013 Брюксел: Над 100 хил. евро в банка - без гаранция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads