Реклама / Ads
1| 7838 |30.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Брюксел склони на Дунав мост 2 с европари

.
така ще изглежда Дунав мост 2
Проектът за Дунав мост 2 ще получи официално решение за удължаване на финансовия меморандум от Европейската комисия до няколко седмици.
 

Това стана ясно по време на заседанието на Комитета за наблюдение на ИСПА, което се проведе на 28 и 29 юни в София.
Искане за удължаване на финансовия меморандум бе изпратено от България и от Румъния, пише money.bg. Положителното решение на Комисията ще позволи мостът да бъде завършен с европейско финансиране, въпреки огромното забавяне, което е било допуснато през миналите години. Очаква се крайният срок, който изтече в края на 2010 г., да бъде удължен с още две години (до края на 2012 година).

В края на септември 2010 г. Ивайло Московски, който тогава бе зам.-министър на транспорта обяви пред депутатите, че изпълнителят испанската фирма „Еф Си Си" е поискал допълнително 90 млн. евро върху сключения за 100 млн. евро договор за строежа на „Дунав мост 2".

Испанската компания е заплашила, че ще напусне обекта, ако не се удовлетвори искането й
. Московски добави, че за случая е уведомен испанският посланик в София. Предвидените по договор неустойки, които „Еф Си Си" ще плати на България, са в размер на 10 млн. евро. Инженерът по проекта - френско-английската компания „Инжероп", в момента разглежда исковете на „Еф Си Си". Проблемът обаче е, че инженерът също е поискал оскъпяване на дейността си от 9 на 15 млн. евро и в момента отказва да върши работата си.

Инженерът ни е притиснал до стената и ни извива ръцете, коментира Ивайло Московски пред радио Дарик, като по думите му основният проблем за проектите по ИСПА е, че изпълнителите са сключили договори на дъмпингови цени.

Към днешна дата са изпълнени 63% от строително-монтажните работи по мостовото съоръжение. Разплатените средства са в размер на 85 млн. евро. По другия договор - за изграждане на прилежащата инфраструктура, са изпълнени 57% от строителните дейности, а разплатените средства надхвърлят 38 млн. евро.

Основният проблем на изпълнителя, свързан с осигуряването на необходимите количества материал за насипи, вече е разрешен. Официалното разрешение на концесията за добив на строителни материали беше дадено с решение на Министерски съвет, а изкопните работи започнаха на 24 юни, напомня money.bg.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5927 |29.06.2011 Бизнесът сезира Брюксел за нарушените си права . 6| 5545 |22.05.2011 И. Московски: Ще работим, за да няма санкции от Брюксел . 1| 6936 |18.04.2011 Дунав мост 2 ни струва 170 млн. лв за сега . 1| 5426 |10.12.2010 Брюксел да приеме бюджета, отсече Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads