Реклама / Ads
0| 6495 |06.07.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Брокерите отчитат рекорд в сделките с имоти до март

.
Рекорден ръст на сделките с недвижими имоти е отчетен през първото тримесечие на 2013 г. - спрямо същият период на 2012 г. сделките са се увеличили с 23.5 процента. Това заяви Добромир Ганев, заместник-председател на УС на Националното сдружение недвижими имоти
 

Ръстът се дължи основно на сделките със земеделски земи, отбелязва пред БТА Ганев. За последните четири години две трети от сделките с недвижими имоти са на този пазар, коментира той. Общо от около 900 000 сделки с недвижимости за последните четири години около 550 000 са в сектора на земеделската земя, сочат данните.

Продавачите на земя са обикновено частни лица, а купувачите - предимно инвеститорски фондове, които изкупуват земята, комасират я и или я отдават под аренда на земеделските производители или я препродават вече на по-висока цена, коментираха брокерите от НСНИ.

Земя изкупуват и самите земеделски производители, които искат да окрупнят стопанствата си, показват данните от пазара. Друга група купувачи са чуждестранни инвеститори най-вече от Китай, Катар и други, които са подготвили сериозни фондове и очакват да се регистрират в България, за да започнат да купуват земя, съобщиха още от сдружението.

Според Ганев, тъй като земята е ограничен ресурс, търсенето в момента е голямо и цените растат - за последните 4 -5 години ръстът на цените на земята е около 10-15 процента като най-търсени са парцелите в Североизточна и в Централна България (около Пловдив). Според брокерите в тези региони вече е достигнато високо ниво на цените и те едва ли ще продължат да растат, а в други региони - като Северозападния например, тепърва ще нараства интересът към покупка на земя.

Интересът към земеделската земя е свързан с възможността за реализиране на печалби от земеделската продукция и затова цените на земята са свързани и с цените на земеделските продукти, коментираха брокери.

Голяма част от средствата, получени при продажба на земеделска земя, директно се насочват към пазара на жилища, посочва Лъчезар Искров, също заместник- председател на УС на НСНИ. Той отбелязва, че в несигурни времена недвижимите имоти остават едни от малкото сигурни възможности за вложения.

Според Иван Велков, председател на УС на сдружението, върху пазара на недвижими имоти пряко влияе не толкова нивото на лихвите по кредитите, колкото нивото на лихвите по депозитите - когато лихвите падат, някои вложители предпочитат, вместо да държат парите си в банка, да закупят с тях недвижим имот - най-често жилище.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7413 |31.01.2013 Отчитат парното всеки месец . 1| 5103 |04.01.2012 Рекордна печалба за порт Варна през 2011 . 10| 6044 |03.01.2012 АЕЦ “Козлодуй” гони световни рекорди . 7| 5629 |24.11.2011 Лошите кредити удариха рекордните 22%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads