Реклама / Ads
2| 5077 |19.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

БСК настоява за регламентиран извънреден труд

.
Божидар Данев
Премахване на забраната за полагане на извънреден труд при ясно регламентиране на начините на компенсиране на допълнително изработеното време е едно от предложенията на Българската стопанска камаранаправено (БСК), направенох на среща с представители на Министерство на труда и социалната политика.
 

По време на разговорите председателят на БСК Божидар Данев е представил и кръга от проблеми, по които очаква предприемане на стъпки за тяхното преодоляване от страна на екипа на МТСП.

Основните предложения, които БСК е отправила към социалния министър, са насочени към промени в Кодекса на труда, свързани с:

Премахване на неограничената имуществена отговорност на работодателя, включително при непреодолима сила;

Премахване на ограничената имуществена отговорност на работника при доказано виновно поведение, довело до повреда на оборудване;

Ускорено въвеждане изискванията на ЕС за агенциите за временна работа;

Предвиждане на възможност работодателят по свое еднолично решение да пуска в неплатен отпуск работниците;

Задължението на работодателя за изплащане на 6 работни заплати при пенсиониране на дългогодишни работници или служители да е предмет на КТД, а не на КТ;

Въвеждане на равнопоставеност между държавата и социалните партньори в трипартитното управление на фондовете на НОИ, НЗОК, фонд "Условия на труд", Агенция по заетостта.

От своя страна социалният министър Тотю Младенов посочи, че в момента приоритет в работата на социалното министерство е пазарът на труда, квалификацията и преквалификацията на трудовия ресурс и борбата срещу сивата икономика и нелоялната конкуренция.

Разбира се, трябва да се обсъдят възможности за ефективна защита и финансово обезпечаване на работниците, така че да не бъдат накърнени и техните права, обобщи Божидар Данев.

Като мярка за борба срещу неформалната икономика той предложи и да бъде въведено задължение за работодателите да превеждат по дебитна карта трудовото възнаграждение на работниците, с цел проследимост на финансовите потоци.

Друга средство, предложено от БСК, за ограничаване на неформалната заетост и недекларираните доходи от труд е разширяване и укрепване на капацитета на контролните органи, в това число създаване на трудова полиция.

Специално внимание в хода на разговора бе обърнато върху квалификацията и преквалификацията на човешките ресурси, като и двете страни изразиха съгласие, че е необходима сериозна реформа в тази сфера. Общо беше мнението, че всички социални помощи следва да бъдат обвързани със задължение за ограмотяване, квалификация и преквалификация.

Божидар Данев предложи още материалната база на дружеството да бъде формирана от неизползвани площи на Министерството на отбраната, сгради на закрити училища или здравни заведения и други.

Председателят на БСК настоя и за обвързване на финансирането от всички източници на квалификационните курсове със заявени (гарантирани) потребности на работодателите и одобряване на учебните и квалификационни програми от браншовите организации.

Според него, всички квалификационни курсове със срок по-малък от 3 месеца трябва да се провеждат само по заявка на работодателите, които следва да имат право и да атестират знанията и уменията на работниците, преминали съответния курс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4893 |23.10.2009 Т. Младенов: Ще настоявам за политика в защита на доходите . 3| 5084 |23.10.2009 Дянков отмени регламентирания работен ден за пазаруване . 18| 6582 |17.02.2009 Бизнесът настоява България да поеме разходите за визи на руски граждани . 11| 5627 |12.02.2009 Сдружения в туризма настояват за антикризистна програма и нов закон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads