Реклама / Ads
0| 4754 |12.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

БСК подкрепя ЕК в битката със забавените плащания

.
Източник: Вяра Йовева
Българската стопанска камара (БСК) подкрепя предложените промени от Европейската комисия в директивата за борба със забавяне на плащанията по търговски сделки. Това съобщиха представители на стопанската камара.
 

Според експертите предлаганите промени ще подобрят възможностите за събиране на просрочени вземания, ще бъдат стимулирани стопанските субекти към своевременно изпълнение на задължения за плащане по търговски сделки.

Специално внимание от БСК обръщат върху предложението за въвеждане на по-строг режим при забавени плащания от страна на държавни органи, тъй като вътрешното ни законодателство третира различно публични и частни длъжници, като ги поставя в неравностойно положение.

Нещо повече, държавните органи у нас са поставени в привилегировано положение, т.е. не се допуска принудително изпълнение срещу тях. Промените в директивата предвиждат изискване държавните органи да плащат фактурите по търговски сделки за доставка на стоки или предоставяне на услуги в рамките на 30 дни (в момента този срок е 60 дни).

След изтичането на този срок кредиторът ще има право на обезщетение в размер на 5% от конкретната сума, в допълнение към лихвата за забава на плащане и обезщетението за разноските по събирането.

Като положителни от БСК оценяват и предложенията за промени, с които се създават правила за прозрачност и система за мониторинг и оценка, позволяващи информиране по прилагането на директивата.

БСК изразява подкрепа и за промяната, според която договорното изключване на лихва за забавено плащане ще се приема за явна злоупотреба.

Като мярка за борба срещу междуфирмената задлъжнялост и проблемите със забавените плащания, Камарата предлага, първо в Директивата да се включи дефиниция на „неоспорените вземания", като се определят по-широки, разумни граници на този вид вземания. И второ - да се подобри нормативната рамка по отношение на сроковете за разглеждане и произнасяне по предявени искове за получаване на плащане.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4994 |09.02.2010 Дребният бизнес влиза в битката за големите поръчки . 5| 5527 |28.10.2009 Българите подкрепят по-високия данък за хазарт . 0| 4816 |12.10.2009 Бизнесът заложи на професионализма в битката с кризата . 4| 5801 |21.07.2009 Битката за стабилността на валутния борд е битка за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads