Реклама / Ads
0| 5662 |30.10.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бумът на имоти е за сметка на околната среда

.
Жители на българския ски курорт в планината Пирин - Банско на драго сърце продават земи за да купят бързи коли и да заменят обзавеждането в социалистически стил с модерно, пише Ройтерс.
 
Подобна е ситуацията и в останалите планински курорти, така и по Черноморието, където чужденци масово купуват втори дом, вдигайки цената на земята в курортите и извън регулация до 250 евро за кв. м. срещу 20 евро отпреди пет години, пише в. "Дневник".

Но тези промени си имат цена. Някогашният идиличен малък град с калдъръмени улици и традиционна архитектура, популярен навремето сред скиори и планинари от бившия съветски блок, се е променил до неузнаваемост.

Сега е препълнен с бетонни хотели, пътищата са разбити, инфраструктурата не достига, а натискът върху водните ресурси се засилва.

Десетки стари ревящи камиони превозват бетон и тухли по черните пътища в никнещите като гъби нови квартали на Банско. Прах и огромни кранове скриват гледката към планината.

"Красивото ни Банско е съсипано. Вижте всички тези блокове и сгради", казва 83-годишната Данка Спасева, която живее в града от времената на Втората световна война и комунизма.

Цената на бума също включва и крупция, незаконни сделки със земи и строителство на ски писти, в които са замесени представители на местните власти и строителни предприемачи.

"Корупцията е повсеместна. Държавата се е отказвала от функциите си да упражнява контрол и да прилага закона", казва 60-годишният Иван Сирлещов, член на местната гражданска група за борба с корупцията.

"Банско се застроява по много варварски, безобразен начин. Няма никакво градоустройство", отбелязва Сирлещов, който навремето е пускал обяви във вестниците, за да привлича туристи в града.

Историята на Банско е красноречив пример за строителния бум в планинските и морските курорти на България, където корпоративните апетити растат, а със законите, управлението и защитата на околната среда често се прави компромис.

Обещанието за големи печалби след присъединяването на балканската страна към ЕС през януари примами инвеститори от Великобритания, Ирландия и Русия, които купуват имоти на доста по-ниска цена спрямо това, което биха платили в Испания или Франция.

Девствената природа и слънчевото време като магнит превърнаха България в предпочитана туристическа дестинация още по времето на комунизма.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5589 |24.10.2007 България и Румъния са с най-бързо растящите пазари на недвижими имоти . 0| 5593 |12.10.2007 Иван Горанов: Пазарът на недвижими имоти се насочва към комплексите от "затворен тип" . 0| 5059 |03.10.2007 Предлагането на ваканционните имоти в планинските курорти с ръст от 52 на сто . 3| 5100 |14.09.2007 Петър Димитров: Бумът на цените е преминал, предстои успокояването им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads