Реклама / Ads
70| 11249 |11.04.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бунт срещу олигарха Н. Банев вдигат елпромци

.
Николай Банев
Най-големият производител на електромотори средна мощност у нас и на Балканите е затворен, машините се режат за скрап, докато стотици работници, въпреки спечелени съдебни дела, не получават неизплатените си трудови възнаграждения.
 

Бивши работници от троянския завод „Елма” АД, част от „империята” на олигарха Николай Банев (АКБ Форес), разпратиха протестна нота, предшестваща акциии на гражданско неподчинение заради неизплатени заплати в периода от 2008/2009 г. до днес.  Стотици работници, въпреки спечелените съдебни дела, не могат да си получат неизплатените им трудови възнаграждения в порядъка от няколкостотин до 6-7 хиляди лева. Работниците и техните семейства разчитат на подкрепа от централните и местни медии в битката си за справедливост.

Въпреки спечелените дела срещу собственика на фалиралото предприятие, спрягания за роден олигарх Николай Банев (АКБ Корпорация), стотици бивши работници не могат да си получат заработените заплати за периода от 2008 г. до днес. Инициативният комитет за протеста се оглавява от бившия генерален директор на „Елма” Георги Гачевски, подал оставката си през м. ноември 2003 г. заради несъгласия с некоректните действия към работниците на приватизатора Банев, информира вестник Троян 21.

Повечето от дължимите суми са от порядъка на няколко хиляди лева, като има „ужилени” с над 6 бона; само при един троянски адвокат – адв. Красимир Немски, има 76 изпълнителни дела на бивши работници на „Елма” АД за неизплатени трудови възнаграждения на обща стойност 158 000 лв. С подобни дела са затрупани и още няколко троянски адвокати, като досега над 150 работници са спечелили съдебните си искове и чакат съдия-изпълнителите да се преборят с длъжника Николай Банев, за да си получат парите.

Но въпреки извървените съдебни процедури и спечелените дела потърпевшите работници на „Елма” АД (Троян) имат своите притеснения, че отново ще бъдат изиграни. Което ги тласка и към крайна мярка като гражданското неподчинение. Казваме отново, защото и в годините, когато „Елма” все още произвеждаше и печелеше, заплатите бяха бавени с месеци и недоволствата към работодателя Банев бяха големи.

През м. октомври 2009 г. народният представител от Ловешкия избирателен район Кирил Гумнеров отправи официално парламентарно питане към вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков във връзка с фалита на четири големи троянски предприятия: мебелното „Хемус” и машиностроителните „Елма”, „Машстрой” и „Унитех”. Същината на питането бе има ли начин държавата да потърси отговорност на собствениците на тези предприятия, които с действията си съсипват икономическия облик на община Троян, според хората – умишлено.

В отговора си министър Дянков заяви: „С изключение на „Елма” АД срокът за следприватизационен контрол по отношение на цитираните дружества и за разтрогване на тези договори вече е изтекъл, така че и ние, и вие сме поставени пред свършен факт (…) Единственото дружество, което все още е в сроковете, в които ние можем реално да направим нещо, това е „Елма” АД”. В репликата си пък депутатът Гумнеров подчерта: „Явно е, че когато държавата иска, тя може да влияе. Това е случаят с „Елма”. Важното е, че няма бездействие, а има започнати мерки”. Година по-рано – през м. декември 2008 г., тогавашният кмет на община Троян Минко Акимов изпрати, по искане на протестиращите работници от „Елма” АД, две писма до прокуратурата и до премиера Сергей Станишев; причината - неизплатени заплати и принудително спиране на завода по вина на работодателя.

Две години и половина след парламентарната разговорка и три години след споменатите кметски писма, нещата не са се променили към по-добро и мерките на държавата, ако изобщо ги е имало, са били неефективни. Нещо повече – влезлите в сила десетки и стотици съдебни решения за изплащане на дължими трудови възнаграждения на работници от „Елма” АД (Троян) не могат да бъдат изпълнени?! Което е на косъм да изкара хората на улицата. „Закъсняхме, но по-добре късно, отколкото никога”, коментират пред Троян 21 потърпевши от некоректността на собственика Николай Банев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6421 |09.04.2012 Чакаме 3 млрд от туристи . 15| 7143 |07.04.2012 "Горубсо"-Мадан вече е с нов собственик . 20| 6741 |06.04.2012 Кърджали тръгва към София, ако Дянков не помогне . 27| 7365 |06.04.2012 Правителството преговаря с 3-ма купувачи на ОЦК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads