Реклама / Ads
5| 5117 |20.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Част от резерва - в банки, избрани с конкурс

.
Парите ще бъдат разпределени в най-добрите банки и няма да има толерирана банка. Източник: Вяра Йовева
Как по ефективно да се управлява фискалния резерв стана една от най-дискутираните икономически теми. Отношение по нея взе и премиерът Бойко Борисов, който за пореден път застана зад идеите на финансовия министър Симеон Дянков.
 

По думите на премиера фискалният резерв ще бъде предоставен на търговските банки. Парите ще бъдат разпределени в най-добрите банки и няма да има толерирана банка. Другият вариант е да бъдат взети кредити, които децата ни да връщат. Той обаче уточни, че решението не е окончателно, а за избор на банките ще се проведе конкурс.

Категорично против идеята се обяви бившият финансов министър Пламен Орешарски. Пред БНР той каза: „Ще си позволя да дам един съвет - една подходяща банка за тази цел бе Lehman Brothers, но за съжаление миналата година тя фалира. Извън шегата - не подкрепям авантюристични инициативи за игра с резерва. Спомням си, че преди осем години водихме сходен дебат за дълга. А днес актуалната тема е колко са загубите - имаме проблеми с изчисляване на загубите." Орешарски предупреди, че ако се осъществи подобна манипулация с резерва, може след години да имаме сходни проблеми с изчисляване на загубите. „Заглеждането във високата доходност винаги крие опасности да загубим и части от главницата, гледайки в апетитните лихви", каза в заключение бившият финансов министър.

Зам.-министърът на финансите от правителството на НДСВ Красимир Катев е на противоположното мнение. Пред БГНЕС той коментира, че това е добра идея и при помни, че още по време на тяхното управление е имало доста призиви да се правят подобни операции. Тогава обаче разликата в лихвите не била толкова драстична, затова подобна стъпка има много по-голям смисъл в този момент. Нещо повече - според Катев тази е една от ефективните мерки да се влее по един разумен, не генериращ инфлацията начин, левова ликвидност в банковата ни система, което е така необходимо, за да можем да растем. Той е категоричен, че на тази идея за депозиране на част от резерва по-скоро трябва да се гледа позитивно, като на една удачна мярка. Това обаче трябва да се направи внимателно, прозрачно и свръхобезпечено, допълва Катев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5240 |20.10.2009 Уволниха шеф на железниците . 0| 5083 |20.10.2009 Кризата удари българските вина . 13| 5131 |19.10.2009 Реформи на валутния борд иска Дянков . 4| 4970 |19.10.2009 Резервът на БНБ спасява здравеопазването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads