Реклама / Ads
15| 8163 |05.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Чебапчета и рачия! От Банцко ле си?

.
Банско
Банско е зимният Несебър.
 

Чудна природа, Пирин планина, капама, писти, местен диалект, дето нищо не му разбираш... Да не стигнеш до бялото царство на снежните курорти, означава, че или си скаран със спорта, или си „аут ъф модния тренд” за зимата, или (уви!) нямаш достатъчно финанси, за да си позволиш кратък отдих в планината. Това последното е по‒скоро правило, отколкото изключение. Излишно е да се казва, че за 3‒4 дневна почивка в Банско, са нужни от 300 до 3000 лв, в зависимост от мястото, където ще отседнете, местата, по които ще се храните и спортовете, които ще практикувате. Запознати твърдят, че понякога ските в чужбина са много по‒на сметка. Да, но и колоритът е различен! В Австрия и Италия няма кой да ти предложи „чебапчета и рачия”, нали?

Независимо от всички критики и възражения, Банско е очарователно място, на което човек наистина може добре да си почине, да освежи дробовете и да поспортува, зареждайки батериите. Кризата е факт, но чужденци има, вярно ‒ по‒малко в сравнение с други години по думите на местните. Стара истина обаче е, че по традиция стопаните са свикнали да се оплакват, как всеки следващ сезон е по‒слаб от предходния. Тази тенденция е неизменна и за морските курорти през лятото. Снегът, който се поколеба в началото на зимата дали да падне, вече се сипе като от кош, пистите са покрити и бизнесът върви. Кратката ценова навигация за онези, на които почивката предстои, сочи следното:

Най‒честите оферти в частните хотелчета са: двойна стая: 50 лв (със закуска за двама ‒60); студио: 60 лв (с включена закуска за двама ‒ 70)

Има и т.нар. изгодни промоции от типа на:
- 2 нощувки + 2 закуски – 60 лв.
- 2 нощувки + 2 закуски + 2 вечери – 80 лв.

- 3 нощувки + 3 закуски – 87 лв.
- 3 нощувки + 3 закуски + 3 вечери – 114 лв.

- 4 нощувки + 4 закуски – 112 лв.
- 4 нощувки + 4 закуски + 4 вечери – 148 лв.

- 5 нощувки + 5 закуски – 135 лв.
- 5 нощувки + 5 закуски + 5 вечери – 180 лв.

- 6 нощувки + 6 закуски – 156 лв.
- 6 нощувки + 6 закуски + 6 вечери – 213 лв.

- 7 нощувки + 7 закуски – 175 лв.
- 7 нощувки + 7 закуски + 7 вечери – 238 лв.

Не звучи зле, стаите са топли и чисти, а и собствениците са любезни и усмихнати, както из Европа, стига гостът да се държи прилично.

В желанието си да привлекат клиенти и да преборят конкуренцията доста от хотелите предлагат допълнителни бонуси като: безплатен гардероб за собствени ски, безплатен трансфер до лифта, безплатен фитнес и тенис на маса, 10% отстъпка в ресторанта и СПА центъра, безплатен паркинг с видеонаблюдение, безплатен интернет, безплатно настаняване на деца до 6 години на допълнително легло.

Ако сте паралия и предпочитате по‒луксозен хотел, има и такива варианти ‒ там нощувката ще ви излезе над 100 лв на вечер, но ще се хвалите, че сте били в четиризвездни условия. Стаите, естествено, са с телефон, телевизор, мини бар. Отделно има фитнес център, сауна, солариум, масаж, парна баня, тенис на маса, билярд, бридж и какво ли още не. Всъщност, ако не всички в компанията са скиори, те няма да скучаят, докато другите се спускат по пистите.

С яденето положението е същото ‒ има скъпи, има и приемливи варианти. Ако бюджетът ви не е оскъден, можете спокойно да се разпищолите със салата за 10‒12 лв и основно ядене ‒ за 20 и нагоре. Пиенето отделно. Ако обаче искате да минете по‒тънко ‒ има закусвални и малки кръчмета, в които шкембе чорбата е вкусна и достъпна. Не си падате по шкембе? Е, тогава може да се хапне пилешка, доматена или агнешка супичка, която е почти като домашна и дава сили. Ако решите обаче да хапнете въпросните чорбици в някоя по‒засукана механа в центъра, ще трябва да се бръкнете за не по‒малко за 4,50 на порция, което си е направо скандално...

Друго интересно заведение е „английското”. В него сервитьорите са англичани, така се и поръчва ‒ на техния език. Цените са сносни ‒ трима души могат да обядват предоволно със супи, пици, салата, кафе и кола за около 40 лв. Естествено повечето посетители са си англичани и затова от заведението явно са решили да не им правят резачка.

Що се отнася до нощния живот ‒ дискотеки има много, при това многожанрови. Входовете не са особено високи, всички управители разчитат на консумацията на огромно количество алкохол. В събота и неделя е Lady’s night (тоест входът е безплатен за жени, те получават и безплатна напитка) ‒ естествено тази оферта важи за чалготеките, които са сред най‒посещаваните и най‒любимите. Мъжете плащат не повече от 5‒6 лева, нормален вход за високия стандарт в курорта. Еднолитрова бутилка марков алкохол (уиски или водка) обаче се равнява на 100‒120 лева, но въпреки високата цена се харчи доста. Защото, който е решил да се весели, явно от един момент нататък развързва и кесията дори и повече, отколкото е планувал. Но, след като сте решили, че мястото на зимната ви почивка ще е точно Банско, тогава трябва да тръгнете със заредени (финансови) батерии.

Ju_17
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5334 |04.02.2010 Заредиха сметката на ДФ "Земеделие" . 1| 4909 |04.02.2010 Депутати бранят морското крайбрежие . 6| 9131 |04.02.2010 Проблемите в Слънчев бряг – дъвка вместо решения . 4| 5138 |04.02.2010 Дянков погва за данъци спортни босове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads