Реклама / Ads
0| 5217 |10.05.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Черноморски терзания на старта на сезона

.
С наближаването на лятото пак започнаха да се откояват редица проблеми в Черноморските ни курорти. Макар да се твърди, че вече почти е застроено в доста курорти и се поемат различни инициативи за озеленяването и освежаването им, се оказва, че все още положението не е идеално. В редица от естествено красивите в близкото минало курорти, вниманието все още продължава да се спира на строежи и бетони д
 
С наближаването на лятото пак започнаха да се откояват редица проблеми в Черноморските ни курорти. Макар да се твърди, че вече почти е застроено в доста курорти и се поемат различни инициативи за озеленяването и освежаването им, се оказва, че все още положението не е идеално. В редица от естествено красивите в близкото минало курорти, вниманието се спира на строежи и бетони почти до самите вълни, разорани и унищожени дюни, мръсен пясък с всякакви отпадъци.
Масовото унищожаване на природата в тези райони за съжаление на спира, а се задълбочава, като обхваща местности и курорти, които до скоро не бяха толкова привлекателни за инвеститорите.
Увлечени в бързото натрупване на капитал управляващите ни разпродадоха цялата държава, заедно с гори, язовири и земя.
Сега след като няколко години подред български и чуждестранни туристи бяха участници в строителния процес и от прозорците на лъскавите си хотели гледаха бетонови площадки и дишаха праха, вдигащ се от строежите, вече този факт е променен. Кметовете забраниха строителството в куротите в пика на сезона. Въведе се правилото хотелиерите да изнесат натрупаните боклуци и да измият околните пространства, като могат да продължат дейностите по вътрешно доизграждане, както и облагородяване на тревните площи. Въпреки това нарушители, които довършват не само вътрешно, но външно след заповедта не липсват.
Малко са страните, които могат да се похвалят с такава феноменална природа, но ние това не го оценяваме и сме със съзнанието, че каквото и да правим си я имаме. Една великолепна даденост, каквато е плажната ни ивица и този сезон отново ще бъде тотално неузнаваема от чадъри, които са толкова на гъсто поставени, че плажът едва ги поема.
Концесионерите, устремени към все повече и повече приходи, всяка година нареждат стотици шезлонги, един върху друг, и като че ли забравят, че за много хора почивката на морето е по-скоро съприкосновението със самото море, пясък и слънце.
На всичкото отгоре някои хотели са в такава близост до морето, че в определени часове от деня закриват слънцето и се оказава, че дори и на плаж туристите са в сянката на бетоновите творения.
И ако това не ви стига, то да не забравяме и водите, които всеки сезон извират от заведенията в близост до брега и се вливат в морето, пресичайки плажната ивица и придавайки на въздуха меко казано странен аромат.
И явно това не е достатъчно, че и масово туристите превръщат местата, на които лежат в малки кочини, пълни с отпадъци, подритват се фасове и бутилки, а пясъкът е гарниран с люспи от семки.
В крайна сметка какво се получава? Това, както редица медии и анализатори в туризма алармират, води до масов отлив на туристи, дошли да почиват сред природа и приятна атмосфера. Безброй са примерите с недоволни клиенти и кметове на крайбрежни общини, но управляващите сякаш са глухи.
В следствие на това обаче проблемите стават все повече, а плажната ивица - все по-малка и все по-мръсна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 344 |30.03.2024 Какво да си купим от Кайсери и Аванос? . 0| 597 |29.03.2024 Защо лаптопите на Apple превъзхождат конкуренцията? . 9| 13707 |27.03.2024 Икономистът Красен Станчев: Преминаването към еврото ще струва около 1 мрд. 200 хил. лв. . 11| 7195 |26.03.2024 Швеция може да участва в модернизацията на Българската армия с противокорабни комплекси, многоцелеви оръжейни системи и високоточни бомби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads