Реклама / Ads
9| 5087 |15.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Червените разбиват митове за газа

.
Разпространявайки писмо, с дата от 14 декември 2006 г., изпратено от шефа на „Газпром" до тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров, БСП се опитва да разплете интригата около газовите договори с Русия, сключени по времето на Тройната коалиция.
 

В него руската страна ни информира какви мерки може да предприеме срещу нас заради подписания по времето на Иван Костов договор за доставки на газ.

В писмото се посочва: „В съответствие с подписания през 1998 г. договор фактурирането на природния газ ще се реализира на принципа на първоначалното обезпечаване на задълженията по търговските договори."

От него става ясно още, че Русия ни е уведомила, че ще започне процедура за преосмисляне на цените по сега действащите договори за доставка на руски природен газ в България.

Руската страна също така ни предупреждава, че може да предприеме юридическа защита на своите права, както и да информира европейските институции.

Лидерът на червените Сергей Станишев припомни, че тогава „Газпром" поставя на страната ни ултимативни условия за преминаване към пазарни цени за доставка на газ. Според тези условия, базирани на договора от 1998 г., подписан от Костов, веднъж на три години цените за доставка на газ трябва да се предоговарят.

Според друга клауза Тake or pay от договора ние сме натрупали задължения за няколко милиарда долара.

Социалистите посочиха още, че към момента за доставка на руски газ плащаме 5% по-евтино от пазарната цена.

Кабинетът „Станишев" договаря до 2030 г. през тръбите на „Булгаргаз" Русия да транзитира 17 милиарда куб. метра газ.
Според Станишев е предотвратен рискът страната ни да бъде заобиколена от транзита на руски газ.

Той призна, че е имало натиск от страна на „Газпром", който е настоявал още от първи януари 2007 г. да се премине към пазарни цени.

Ако бяхме играли неотстъпчиво във всяко едно отношение имаше реална възможност от тогава „Газпром" да премине към изпълнение на търговските договори до тяхното изчерпване, посочи Станишев, като уточни, че това означавало от първи януари 2007 г. да купуваме газ от Русия на пазарни цени.

Съгласно договореното от времето на Костов е имало възможност Русия да ни съди заради неизпълнение на някои от клаузите, тъй като договорът от 1998 г. е бил икономически неизгоден от страната ни.

Говоренето и плямпането на тази тема вече заглушават всякаква разумна аргументация по този въпрос, коментира от своя страна Румен Овчаров. По думите му крайно време е голямата вувузела да замълчи.

Той опроверга твърденията, че договорът на Тройната коалиция за руския газ е довел до увеличаване на цените на синьото гориво от първи юли тази година.

По думите му между 2 и 2.5% е влиянието върху цената на договора на тройната коалиция, а скокът на синьото гориво от пъви юли се дължи на заповедта на Трайчо Трайков за задържане на цените.

Овчаров призова прокуратурата да се сезира заради това решение на сегашния икономически министър.
Кой печели от задържането на цените, попита той. Според него от този ход на Трайков печелят големите консуматори на огромни количества природен газ.

По думите му загубата от договореното от предишното управление с Русия съществува само в главите на хората, които не разбират от тази тема. Той е категоричен, че договорът е изгоден, тъй като до 2030 г. той ни гарантира 4.7 милиарда долара приходи от транзит.

Отделно над 900 милиона долара са гарантираните приходи от ежегодното повишаване на транзитните такси и изравняването им с инфлацията на ЕС. Тук печалбата за посредника „Овергаз" е 1 долар за 1000 кум. метра газ.

Също така Русия по този договор е задължена дори и да не ползва нашите тръби, да плаща за 90% от капацитета им, изтъкна Овчаров и добави, че Русия е поела сериозни ангажименти към България.

От своя страна Петър Димитров пък поиска шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев да обясни откъде има информация за договора на „Газпром" с Германия, за да се твърди, че Германия купува по-евтин газ от нас, след като по данни на Евростат Германия купува с 2.5 пъти по-скъп газ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5324 |15.07.2010 Поява на Борисов обърна закон за минути . 0| 5461 |15.07.2010 Еврофондовете на помощ на общините . 4| 5092 |14.07.2010 Борисов и Гогов в словесен диспут за газа . 2| 5422 |14.07.2010 Кабинетът реши - още 150 хил.лв. за "Бургас-Александрополис"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads