Реклама / Ads
22| 5651 |28.02.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЧЕЗ поиска цената на тока да се увеличи с над 13%

.
Предложението на ЧЕЗ до ДКЕВР ще обхване едногодишния период след 1 юли 2011 година. Като от компанията поискаха над 13 процента средно увеличение на цената на еленергията в Западна България.
 

Ако регулаторът приеме исканото 13,12-процентно увеличение, това би довело до средно увеличение на крайната цена на електроенергията от 1,9 ст. на киловатчас, без ДДС.

За битовите клиенти обаче цената ще е по-висока с 2,3 ст. на киловатчас (16,9 ст./квч. дневна и 11,8 ст./ квч. нощна тарифа), а за бизнес клиентите на компанията - с 1,5 ст., без ДДС.

При средномесечна консумация на домакинство в Западна България от 197 квтч (включително дневна и нощна тарифа), или 31,20 лева (с ДДС), средномесечната сметка за електроенергия би се увеличила с 5,40 лева (с ДДС), уточняват от ЧЕЗ.
Предложението се основава на реалните разходи на дружествата на ЧЕЗ, отчитайки инфлацията и инвестициите, либерализацията на пазара и енергийната ефективност, като е изготвено на база утвърдената от ДКЕВР структура на цената и не предвижда такса мощност под никаква форма и за нито една група потребители.

При разработване на предложението на ЧЕЗ е взета под внимание необходимостта да се спазва принципа на равнопоставеност на всички клиенти, който за момента е нарушен.

От началото на настоящия регулаторен период на ЧЕЗ се признават годишни инвестиции от 35 лева на клиент. В същото време в Югоизточна България и Североизточна България се признават инвестиции от съответно 75 лева и 65 лева на клиент, коментират от компанията.

Тази диспропорция според тях е неприемлива, като се има предвид, че компанията обслужва най-много клиенти - повече от 2 милиона - и стопанисва най-дългата мрежа - над 60 хил. км.

Освен това в Западна България живее над 40% от населението на страната. Тук се намира столицата София, част от големите зимни курорти и се формира значителен процент от БВП на страната.

От компанията коментират, че генерирането на необходимите приходи от 437 млн. лева за периода не е задължително да се постигне чрез увеличение на цените за крайните потребители. То може да бъде постигнато и чрез промяна на разпределението на цената по веригата производител - доставчик.

Сериозен резерв има в оптимизацията на някои процеси, свързани с обслужването на клиентите и защитата от посегателства над съоръженията от енергийната инфраструктура. Само за последната година нанесените в резултат на кражби щети са на стойност около 17 млн. лева. Сумата е достатъчна за 300 нови трансформатора, подмяна на 200 000 електромера и изкупуване на близо 50 стари съоръжения.

Предложението на ЧЕЗ отчита и необходимостта от спешно решаване на проблема с изкупуване на съоръжения, изградени от трети страни. Поради системния недостиг на инвестиционни средства и строителния бум през последните години има забавяне при изкупуването на съоръженията за присъединяване, изградени от предприемачи.

Към края на 2010 г. общата стойност на съоръженията, които трябва да бъдат изкупени, е 120 млн. лева. Подобен казус се заражда и при присъединяването на производители, използващи ВЕИ. Очаква се, че през следващите две години ЧЕЗ ще трябва да инвестира в присъединяване на подобни съоръжения около 30 млн. лева.

От ЧЕЗ определят като тревожен факта, че 84% от кабелните линии 110 kV са отпреди 21-30 години при гаранционен период 25 години.

От въздушните линии средно напрежение 41% са над 30-годишни, при гаранционен период 30 години.

Отлагането на инвестициите удължава срока за обновяване на съоръженията и допълнително влошава тяхното състояние. Забавянето сега може да струва много повече в бъдеще, категоричен е елразпределителят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5449 |21.02.2011 Цената на "Набуко" скача двойно . 3| 4811 |18.01.2011 5% скок в цената на тока поиска НЕК . 5| 5477 |11.01.2011 Цената на олиото може да стигне до 5лв . 2| 5190 |14.12.2010 ДКЕВР умува за цената на топлото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads