Реклама / Ads
9| 8794 |13.07.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Чудо: Нови влакове с тв и интернет ни возят със 140 км/ч

.
Ивайло Московски
Те ще са факт от 2014 г. В момента се правят инвестиции за над 1 милиард, които ще приключат след 2 години.
 

До няколко дни ще бъдат възможни скорости от над 140 км в час в отсечката Пловдив- Димитровград, обеща по БТВ министърът на транспорта.

Дни след като властта се повози със 140 километра в час по същата линия от железниците признаха, че влаковете се движат много по-бавно. Ивайло Московски обаче се ангажира, че в отсечката новите мотриси ще могат да развият високата скорост. В момента се съгласува новият график и до дни разпределението на влаковете в отсечката ще е факт.

До месец ще бъдат пуснати в експлоатация и нови спални вагони. За закупуване на нови влакове до 1 януари 2014 година могат да бъдат усвоени 600 милиона лева. А в момента се правят инвестиции за над 1 милиард, които ще приключат след 2 години.

Новите влакове с телевизия, интернет и високи скорости ще бъдат факт от 2014 година, каза Московски и уточни, че са необходими още 2-3 години, за да се видят резултатите от неговата работа.

Министърът обаче посочи, че загубите на дружеството от кражбите на горива годишно са 4-5 милиона. След като се краде, има и къде да се пласира, каза Московски. По думите му разследващите последния опит за кражба на гориво предстои да установят цялата схема. „Всички честни хора, които се трудят в железниците заслужават респект и уважение, каза Московски, но отбеляза, че в длъжностната характеристика на нощната смяна не пише, че трябва да се ходи с туба и маркуч.

По повод спряната субсидия на БДЖ от страна на финансовото министерство, Московски каза, че се надява за намиране на изход от ситуацията. През 1995 година е теглен заем от Световната банка, а тогава е имало само едно дружество – БДЖ, включващо в себе си и железопътната инфраструктура. Гаранцията тогава е покрита от финансовото министерство с пари от бюджета. По думите на Ивайло Московски, повечето пари реално са ползвани от НКЖИ. Той каза, че вярва, че ще се намери начин да за прехвърляне на плащането.

Не вярвам г-н Дянков да остави това положение, каза Московски. Но предупреди, че намалената субсидия може да се отлага, но недостигът на средства ще се усети в края на годината. Московски увери, че няма да има забавяне на заплатите в БДЖ поне за следващите два месеца. Министърът каза още, че нас 350 хиляди души имат право на карти за безплатно пътуване. Голяма част от тях не са от системата на железниците. Ако тези карти бъдат отнети като привилегия се очаква приходите на компанията за година да се увеличат с 200 милиона лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 7517 |10.05.2012 Новият шеф на АЕЦ нямало да се меси на инженерите . 22| 6508 |07.05.2012 Валентин Николов е новият шеф на АЕЦ "Козлодуй" . 26| 7552 |01.05.2012 Нови технологии вдигат заплатите . 32| 6476 |09.02.2012 99 нови милионери през 2011 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads