Реклама / Ads
42| 11715 |21.08.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Чужденци отварят заводи в България

.
Големи международни компании проучват България като подходяща дестинация за изнасяне на свои производства и искат да отворят заводи у нас.
 

Това сочи доклад на Colliers International за развитието на пазара на логистични и индустриални площи през първата половина на 2012 г., цитиран от "Монитор".

България е привлекателна заради ниските производствени разходи, подходящото географско разположение, политическата стабилност и ниските данъци в сравнение с другите страни членки на Европейския съюз.

За първите 6 месеца на годината се наблюдава изнасяне на производства предимно в автомобилния сектор, се подчертава в доклада на консултантската компания. Пример за това е покупката на бившата фабрика „Миролио” в Сливен от японския производител на автомобилни части Yazaki. През първата половина на 2012 г. бе открита и фабриката на "АЛС България" в с. Мусачево за кожени автомобилни седалки.

Според експертите от Colliers International има засилен интерес към България от страна на компании от Западна Европа, които проучват както терени, така и съществуващи бази, подходящи за реновиране, където да преместят свои производства.

Брокери подчертават, че чужденците са привлечени и от евтиното електричество, чиято цена е най-ниската в рамките на ЕС. Друг плюс на страната ни са и атрактивните наеми на производствените и логистичните площи у нас, които са много по-ниски, отколкото в развитите страни от ЕС.

Спрямо съседните и бившите соцстрани ние предлагаме най-изгодни аренди на цехове. Средното ниво у нас е 3,8 евро на квадрат. В Румъния то е 4,4 евро за единица площ, почти колкото и в Чехия, а в Полша нивата са към 6 евро. Основно предимство за България са и ниските разходи за труд.

В момента предлагането у нас на цехове и складове е голямо и това е допълнителен стимул за инвеститорите, защото те няма да губят много време да изберат подходящото място за своя бизнес, казват експерти. От началото на годината у нас са обявени за наемане или продажба 15 000 квадрата, което е с 6% повече от първото полугодие на 2011 г. Не се очаква до края на годината наемите на цеховете у нас да претърпят големи промени.

Инвестициите в нови производствени мощности в Европа през второто тримесечие са били в размер на 2,2 млрд. евро, показват данни на Jones Lang LaSalle (JLL), цитирани от онлайн изданието propertyeu.info. Спрямо първите три месеца на годината те са се повишили с 56 на сто, сочат още данните на консултантската компания.

Според експерти спадът на интереса към инвестиции в промишлен бизнес в закъсалите страни от Еврозоната ще пренасочи част от капиталовите потоци към страни със стабилна финансова политика, каквато е и България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5225 |19.11.2011 България и Турция отварят Южния газов коридор . 21| 10511 |05.09.2011 Гърция отряза чужденците от пенсии . 0| 5046 |25.03.2011 Равни права за чужденците, работещи в ЕС . 0| 5652 |11.01.2011 3D спектакли отварят врати за културен туризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads