Реклама / Ads
1| 4928 |13.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Далкия и Газ дьо Франс искат столичното парно

.
Френските компании “Далкия“ и “Газ дьо Франс“ са препотвърдили интереса си към придобиването на "Топлофикация-София". Това съобщи днес българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
 

Трайков участва във водената от премиера Бойко Борисов правителствена делегация, която приключва двудневното си посещение в Париж. В рамките на визитата той се е срещнал с най-голямата организация на френските индустриалци и е разговарял с представители на двете енергийни компании.

По думите му за него е било важно да се проведат разговори с фирмите, които и преди са проявявали интерес към Столична топлофикация, за да се уверя, че той все още съществува. Той обяснил на представителите на “Далкия“ и “Газ дьо Франс“ докъде е стигнал процесът за връщане на целия капитал на дружеството в Столична община и как вижда държавата нещата като срокове за провеждане на приватизационна процедура.

Френските компаниите от своя страна са посочили проблемите, които най-много ги притесняват в България, а именно - състоянието на топлопреносната мрежа, методиката за ценообразуване на топлинната енергия и събираемостта на вземанията на дружествата от сектора, посочи министърът.

Frognews.bg. припомня, че “Далкия“ още преди години участва в конкурса за частен мениджмънт на топлофикацията, обявен от Столична община, който обаче бе прекратен. По-късно компанията закупи варненското парно, но дружеството неведнъж е заявявало през последната година, че начинът, по който Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определя цените на топлоенергията, им е трудно да работят.

“Газ дьо Франс“ също са заявявали интереса си при предишното проучване от страна на Агенцията за приватизация за евентуалните кандидати за покупката на затъналото в дългове дружество, което не може в същото време да си събере от клиентите стари сметки за над 240 млн. лв.

Преди месец изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов коментира за медиите, че продажбата на столичното парно и оздравяването му минават пред промени в наредбата за ценообразуването и предпиремането на мерки за повишаване събираемостта на сметките на дружеството.

По време на срещата на министър Трайков с френските индустриалци от тяхна страна е било посочено, че с нетърпение очакват началото на публично-частното партньорство в областта на водоснабдяването и канализацията в България, към който имат сериозен инвеститорски интерес.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5837 |24.07.2009 Съкращаване на администрацията, искат експерти . 0| 5275 |07.04.2009 Хотелиери на бунт, искат инфраструктурата на Слънчев бряг . 5| 5484 |23.07.2008 Хотелиери искат среща с EVN заради авариите с тока в Слънчев бряг . 2| 7140 |02.07.2008 Спасители в Слънчев бряг се натискат да работят по басейните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads