Реклама / Ads
13| 8959 |27.05.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Д. Данчев: Докладът на ЕЦБ за членството ни в еврозоната е шамар за управляващите

.
Димитър Данчев
Анализът на Европейската централна банка (ЕЦБ) е своеобразен шамар за управляващите, защото до голяма степен посочва същите предизвикателства пред страната като доклада през 2016 г., което за пореден път показва, че в политико-икономически план България вместо да се развива с изпреварващи темпове, тя всъщност изостава. Това каза депутатът Димитър Данчев от БСП.
 

Според него България не е готова за членство в еврозоната. Данчев уточни, че в доклада се посочва необходимостта от повече структурни реформи и конкретни политики, които да доведат до по-голяма устойчивост на икономиката, шанс за икономически растеж и привличане на инвестиции:

 

„Включително връзката между образование и пазар на труда, реформи за повече производителност на труда, за подобряване на конкурентоспособността, по-голяма ефективност на публични средства. Това включва и най-вече значително намаляване на корупцията, осигуряване на независима и ефикасна съдебна система и подобряване на качеството на образователната система“, каза той пред БНР.

 

Депутатът посочи още, че една от причината България все още да не е член на еврозоната е бедността: „Трябват мерки за повече инвестиции в производство и в растеж. България изпълнява числовите критерии за приемане на еврото, но за съжаление 10 години, след 2008 г., не е достатъчно само да се изпълняват номиналните критерии за влизане в еврозоната и в ЕRМ II, защото европейските страни очакват от нас реформа в пенсионната система, образованието, здравеопазването и пазара на труда, за да не оказват такъв натиск върху фискалната политика, какъвто го виждаме към момента“.

 

Данчев беше категоричен, че за него е изключително важно България да стане част от еврозоната: „Това е единствената гаранция, че ще бъдем в ядрото на правенето на европейски политики. Това е позицията на мнозинството колеги, които работят по темата в рамките и на бюджетната, и на икономическата комисия като наши представители“.

 

Според депутата по темата за членството на България в еврозоната в обществото ни има консенсус: „Ако не се използва сега възможността да се кандидатства за членство в ERM II, да се предприемат конкретни стъпки за приемането ни в еврозоната, то след 2025 г. смятам, че държави като нашата ще бъдат отблъснати от привлекателността на еврозоната. 2025-а е най-близката реална година, която България би могла да се присъедини към паричния съюз. Ако до 2025 г. не сме в еврозоната, ще има реална заплаха за това Европа да започне да се развива на две скорости“.

 

Той коментира и желанието на страните от еврозоната България първо да се присъедини към Банковия съюз и след това към паричния съюз.

 

Данчев обясни, че с влизането на България в Банковия съюз ЕЦБ ще направи оценка на стабилността на финансовия ни сектор, която е различна от проведения вече стрес-тест на банките: „Тук вече говорим за траен механизъм за наблюдение на банките. В доклада се посочва рискът, на който е изложена финансовата ни система в резултат на твърде големия обем на несъбираемите банкови кредити. Има бележки, които показват, че нашите европейски партньори имат съмнение доколко е устойчива и стабилна финансовата ни система и е независима от политиците. Така че условието за влизането ни в еврозоната, означава, че от банковия ни сектор се изисква да покаже по-голяма сигурност“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8038 |16.10.2017 Готов е докладът на БАН за АЕЦ „Белене“, може да реализираме проекта . 4| 5413 |05.10.2015 Готов е докладът за КТБ на "Аликс партнърс" . 16| 6759 |22.10.2014 Докладът на одиторите сочи 4 млрд капиталов недостиг в КТБ . 1| 6398 |24.02.2011 България не е усетила ползите от членството в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads