Реклама / Ads
9| 5865 |30.12.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Държавата отпуска 1 млрд. лв. за саниране

.
„Ще подкрепим на 100% всички, които имат сключени договори за саниране”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова. Тя увери хората, които имат етажна собственост, че няма да се налага те да теглят кредити или да съфинансират, тъй като държавата ще поеме техните 25%.
 

Около 2,7 млн. българи живеят в панелни или ЕПК блокове, които от 1 януари 2015 г. ще могат да се възползват от 100-процентова помощ от държавата да санират своите жилища.

 

Хората в бл. 28 в столичния квартал „Разсадника” са сред сключилите споразумение за саниране по старите правила на 11 декември и в момента се чудят какво ще се случи с блока им. „Първоначално внесохме по 500 лв. на собственик. Предстои до дни да внесем следващите 15%, които се изискват по споразумението. Въпросът е при взето решение собственият дял да бъде покрит с държавни средства възможно ли е да се възстановят”, каза домоуправителят Оник Пилобисян пред Нова телевизия.

 

По отношение на всички желаещи от тук нататък да кандидатстват сгради, в началото на година всички 264 общини ще имат задачата да изберат за всяка една сграда отделна фирма. Нашата цел е по този начин да подкрепим и малките и средни строителни фирми. В първите 3-4 месеца на следващата година общините ще направят енергиен и конструктивен одит на всяка сграда. Не можем да инвестираме в сграда, която не е устойчива. Енергийните одитори пък ще предпишат съответните мерки за енергийна ефективност“, каза Павлова.

 

Предвидените средства в бюджета са 1 млрд. лв. – това е много сериозна сума, банкова гаранция към Българската банка за развитие, чрез който да се създаде този фонд. Изискването е сградата, която иска да кандидатства, да има минимум 36 самостоятелни жилища. Отделно или частично саниране е недопустимо – трябва да е целия блок, панелен или стоманобетонен. Санирането ще бъде освен самата изолация, и ремонт на покриви, подмяна на щрангове и други”, поясни Павлова.

 

Единственото изискване е да се събере етажната собственост и да се подпише, че е съгласна сградата да кандидатства по проекта, да бъде регистрирано сдружението и да се подаде заявка в общината. Мисля, че това е за добро. Хората ще живеят в по-топли и уютни домове. Ще се удължи живота и на сградите. Най-важното е, че ще бъдат намалени сметките за отопление”, допълни регионалният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5621 |18.12.2014 Брюксел отпуши 4 млрд. лв. по ОП "Транспорт" . 0| 4941 |16.12.2014 Каролев: Пенсиите да се плащат от данъчните приходи на държавата . 4| 4885 |15.12.2014 3,5 млрд. лв. дълг на НЕК заради „Белене”, „Цанков камък” и ДКЕВР . 15| 5346 |10.12.2014 Медведев: Санкциите срещу Русия носят 40 млрд.евро загуби за европейската икономика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads