Реклама / Ads
1| 5984 |09.01.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Държавата с пари колкото да не спре за 2 седмици

.
Държавните институции ще харчат парите си без яснота за месечните им лимити поне до 15 януари. Едва тогава правителството евентуално ще приеме постановление за изпълнение на бюджета за 2014 г.
 

Постановлението се изисква от закона за публичните финанси и в него правителството трябва да определи месечните лимити на министерствата и другите бюджетни организации, пише в. 24 часа. В него се записват и стандартите за финансиране на дейности като студентските и ученическите столове, карти за пътуване и пр.

 

Постановлението определя и месечните разходи на министерствата и агенциите за заплати на персонала. В него се разписват и лимитите на субсидията за общините по тримесечия, за да могат те да направят собствените си бюджети. Лимитите са важни, за да може Министерство на финансите и БНБ да контролират захранването на сметките на различните ведомства и разходите по тях. На 30 декември 2013 г. сметките бяха нулирани. Те са захранени през януари авансово, като сумите са достатъчни за функционирането им, коментираха вчера от Министерството на финансите.

 

Според отговорите от ведомството на министър Петър Чобанов законът за бюджета за 2014 г. е достатъчно основание за тези авансови плащания. След приемането на постановлението от правителството сметките можело да бъдат дозахранени, ако всъщност месечните им лимити и нужди за януари се окажат по-големи от авансовите им преводи.

 

Засега нямаме забавени плащания заради липсата на постановление, коментира вчера образователният министър Анелия Клисарова. Постановлението не е било внасяно на вчерашното заседание на правителството, потвърди шефката на правителствената информационна служба Ани Димитрова. Според нея в момента документът бил подложен на съгласуване между ведомствата.
 

Срокът за приемане на постановлението за изпълнение на бюджета според закона за публичните финанси е един месец след обнародването на закона за бюджета, което означава 20 януари, коментираха от Министерството на финансите. Късно снощи те обещаваха да публикуват проекта на постановлението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7801 |19.12.2013 БНБ разполага с пари за 4% от депозитите в банки . 3| 6228 |28.10.2013 Чобанов отпуска пари само за свършена работа . 5| 5927 |10.09.2013 Държавата възстановила ДДС за 504,5 млн. лв. през август . 25| 7467 |20.08.2013 Държавата излиза от БТК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads