Реклама / Ads
2| 9503 |30.03.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дебелариумите - спасение за едни и вреда за други

.
Според статистиките на здравните експерти около половината от възрастните у нас и близо 20% от учениците са с наднормено тегло. България е на второ място в света по затлъстяване и свръхтегло сред децата. Преди нас са само САЩ. На 5-то място сме сред възрастните. Тези данни са изключително обезпокояващи и са предпоставка за редица заболявания, алармират лекари. Под нормата пък са 17% от жените на в
 
Даниела Георгиева

Според статистиките на здравните експерти около половината от възрастните у нас и близо 20% от учениците са с наднормено тегло. 
България е на второ място в света по затлъстяване и свръхтегло сред децата. Преди нас са само САЩ. На 5-то място сме сред възрастните. Тези данни са изключително обезпокояващи и са предпоставка за редица заболявания, алармират лекари. Под нормата пък са 17% от жените на възраст 18-30 г. При момичетата под 18 години пък делът е 8 на сто. 
Най-засегнати от проблема със затлъстяването са бедните, защото консумират предимно нездравословни храни. Те рядко купуват пресни плодове и зеленчуци. Липсата на условия за спорт също води до затлъстяване. 
Според изследване на учени от университета на Мисури в Сейнт Луис жителите на страните от Източна Европа и бившия СССР са започнали да страдат от затлъстяване след началото на прехода към пазарната икономика. Към настоящия момент хората, страдащи от затлъстяване в Западна Европа, вече са значително по-малко, отколкото в страните от бившия социалистически блок, показват данните. 
Сред всички европейски страни най-малко хора с тегло над нормата има в Норвегия - само 6% от норвежците са с излишни килограми. Авторите на изследването определят и факторите, оказващи най-голямо влияние върху натрупването на наднормено тегло: типът икономика, качеството на управляващите, най-популярните диети, доминиращи в обществото, нивото на урбанизация, достъпността на автомобилите, качеството на пътищата и други. 
Главните причини за натрупването на излишни килограми, според американските учени, са психологическият стрес, свързан с реформите, промяната на режима на работа (например рязкото увеличаване на броя на хората, заети с офис работа и работещи на компютър), експанзията на веригите за бързо хранене, появата на многобройните магазини, където се продават евтини, но не дотам качествени продукти (например чипсове и бисквити), удобни за консумиране по време на движение, а също така масовата употреба на автомобили. 
Каквито и да са причините, факт е че този проблем съществува и не е за пренебрегване. В тази връзка с появата на най-разнообразни възможности за отдих и релакс у нас процъфтява и туризмът, свързан със здравословното хранене и начин на живот. Появиха се т. нар. дебелариуми или центрове за отслабване, в които пациентите получават специални медицински грижи, вървейки по пътя към красивата фигура. Съставя се режим на хранене и се правят упражнения с цел здравословно отслабване. Обикновенно програмите там са за около 2 седмици. Цените варират от 250 до 1000 лева за този период в зависимост от нивото на центъра. Диетата, която се спазва е специфична за всеки център и е съобразена с индивидуалните нужди на всеки посетител. В някои случаи е по-драстична, менюто може да включва плодове, зеленчуци, мед и други полезни храни, пие се чай и вода. В зависимост от индивидуалните програми на всеки център има и доста разнообразни здравословни, диетични менюта. 
Освен упражненията, които традиционно се правят там, има и допълнителни развлечения като разходки из близките гори, йога, тибетски упражнения, танци, организиране на развлекателни програми и други. 
Клиентите на тези центрове, които са натрупали килограми поради различни причини стават все повече. За много от тези хора е трудно да спазват режим в забързаното си ежедневие и предпочитат да се доверят на грижите на специалистите и по този начин да се върнат към предишния си здравословен вид. 
Според някои от противниците на бързото гладолечение обаче, то може да доведе до някои отрицателни за организма последствия. Намаляването на калориите в центъра гарантира отслабване, но след като човек се върне вкъщи лесно може да възвърне старите си навици и пак да напълнее. 
Въпреки тези противоречиви мнения, центровете за отслабване стават все по-популярни и разпространени. 
Вече броят на тези заведения е доста голям. 14 дни лечение в по-луксозна обстановка може да струват около 700-1000 лева. За някои процедури се заплаща допълнително. 
Има и такива центрове, предназначени за хора с по-ниски доходи. Това са дебелариумите в Трън, в гр. Лъки и други. Цената за 14 дневен курс на отслабване в дебелариум „Мафесто” в гр. Трън е около 400-500 лева. 
Освен българи в тези центрове идват и все повече чужденци. Сред причините за големия интерес от тяхна страна са по-ниските цени в сравнение с подобни центрове в Западна Европа. 
Според статистиките на здравните експерти около половината от възрастните у нас и близо 20% от учениците са с наднормено тегло. България е на второ място в света по затлъстяване и свръхтегло сред децата. Преди нас са само САЩ. На 5-то място сме сред възрастните. Тези данни са изключително обезпокояващи и са предпоставка за редица заболявания, алармират лекари. Под нормата пък са 17% от жените на възраст 18-30 г. При момичетата под 18 години пък делът е 8 на сто. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2042 |20.04.2024 Експерт: Чакането по границите оскъпява стоките в магазините с 15-18% . 0| 3435 |19.04.2024 Кападокия - подземен град и сафари . 0| 6061 |18.04.2024 Георги Ангелов: България е една от малкото страни с плаващи лихви, оттук-нататък само ще растат . 3| 15589 |16.04.2024 Politico: ЕС сигнализира за край на безплатните пари за по-бедните страни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads