Реклама / Ads
1| 5467 |21.07.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дефектни закони продънили бюджета с 12 млрд. лева

.
Красимир Стефанов
Националната агенция за приходите (НАП) ще събере с около половин милиард лева по-малко от плана за годината. Това показват предварителните разчети на агенцията.
 

Директорът на НАП Красимир Стефанов заяви, че само заради недобре планираните осигурителни плащания, в хазната няма да влязат 300 милиона лева. Проверки показват, че 360 големи и средни фирми умишлено са занижили печалбите си за миналата година, за да не плащат данъци, съобщава БНР.

Стефанов съобщи още, че специален анализ на НАП сочи, че заради липса на единна информационна система и координация между различните приходни администрации, както и заради проблеми със законодателството през последните 20 години, държавата не е събрала 12 милиарда лева.

Данъчните ще предложат законови промени, така че тези несъбираеми плащания да не продължават да се увеличават, съобщи директорът на НАП. Вече е готов и докладът за ДДС измамите, който до дни трябва да бъде представен на премиера.

Нашите очаквания в годишен аспект са, че ще съберем 96 процента от планираните приходи, каза шефът на НАП. Към 31 май нашите очаквания бяха за 622 милиона неизпълнение в годишен аспект, а в резултат на всички контролни мерки, които сме предприели, за месец и половина сме наваксали с около 50 милиона това изоставане, уточни той.

Осъдените за данъчни престъпления през миналата година са 1199, а две години по-рано са били едва около 400.

Красимир Стефанов се изказа резервирано към изявленията на финансовия министър Симеон Дянков и шефа на митниците Ваньо Танов за евентуалното отнемане на лиценза на "Лукойл" и спиране на рафинерията, тъй като не е монтирала в срок изискваните измервателни уреди. Подобна мярка може да създаде проблеми, тъй като компанията осигурява около 25% от данъчните постъпления, припомни директорът на НАП.

Красимир Стефанов не се ангажира с отговор дали все "Лукойл Нефтохим" не трябва да понесе някаква санкция. "Може би трябва да се намери някакъв подход, който да е балансиран. При всички положения, ако "Лукойл", аз не знам това нещо, нямат измервателни уреди, те трябва час по-скоро да направят така, че да отговарят на изискванията на наредбата и на закона", каза той.

"Когато фирми имат задължения, най-лесно е ние да им блокираме банковите сметки, най-лесно е да им блокираме дейността и да ги фалираме. Ние се опитваме да прилагаме всички гъвкави механизми като разсрочени плащания, разсрочки, отсрочки и т.н., така че хем дружеството да може да работи, хем и регулярно да си изпълнява задълженията към нас. Така че, аз пак казвам, не е от моята компетенция, но си мисля, че може би трябва да се намери някакъв такъв балансиран подход", посочи Красимир Стефанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4840 |05.07.2011 ЕС ни върна 12.6 млн. от еврбюджета за 2010 . 5| 5143 |18.04.2011 МФ отчита рязко подобрение на бюджета . 5| 5284 |12.01.2011 2,8 млрд. лева е дупката в бюджета за 2010 . 0| 5467 |06.01.2011 НАП и Митниците - спасителен пояс за бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads