Реклама / Ads
0| 4794 |09.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дефицит от 0,7% от БВП прогнозират експерти

.
Държавният бюджет ще има дефицит от 0,7% от БВП през следващата година. Бюджетът ще има приходи от 26,079 млрд. лв. и разходи 26,545 млрд. лева. Това показват предварителните разчети за бюджета на финансовото министерство.
 

Досега финансовият министър Симеон Дянков казваше, че ще се стреми да постигне балансиран бюджет през настоящата и през следващата година.

Въпреки очаквания спад на икономиката с 2% догодина, общите разходи на държавата ще са с 611 млн. лв. повече в сравнение с реално разпределеното тази година.

Предвиждат се повече пари за социалното осигуряване, включително пенсии, социални помощи и обезщетения, и капиталови разходи, в това число пътища, околна среда и туризъм.

През 2010 капиталовите разходи на държавата ще са 3,874 млрд. лв., или 6,1% от БВП. Като размер брутният вътрешен продукт се очаква да бъде 63,5 млрд. лв.

Според Дянков в новия бюджет ще залегне буфер от 10%, което означава, че ведомствата ще разполагат едва с 90% от заложените средства. Това направи и преходното правителство, но бяха предприети нови съкращения в разходите, за да се намали очертаващия се бюджетен излишък в края на тази година.

Не ясно още как ще бъде покрит дефицитът за 2010 г. Дянков каза по-рано тази седмица, че правителството може да емитира еврооблигации, ако на страната е необходим допълнителен финансов.

В същото време щатският икономист Нуриел Рубини предупреди, че вече „посяваме семената на следващата криза“, предаде ВВС.

Икономистът е притеснен от растящата „пропаст“ между „кипящия и пенещ се“ фондов пазар и реалната икономика. За последните шест месеца индексът Dow Jones Industrial Average е нараснал с около 45%.

Според Рубини обаче икономическата ситуация е такава, че потребителите са „извън магазините“ и „обременени с кредити“. Икономистът не споделя оптимизма на инвеститорите в акции, че добрите времена са съвсем наблизо. „Кризата не е свършила“, твърди професорът от Университета в Ню Йорк.

Освен по отношение на потребителите, на които се налага да ограничават разходите си, Рубини е песимист и за финансовата система, която е „увредена“. При корпоративния сектор пък той не вижда достатъчно капиталови разходи.

Според Рубини предстои и по-нататъшен спад на цените на жилищата в САЩ. Причината за необоснования ръст на пазарите, според икономиста, е в налетите от правителството и Федералния резерв средства за стимулиране на икономиката.
Като средство за избягване на грешките от миналото Рубини посочва въвеждането на реформи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4765 |05.10.2009 15 месеца криза и 1 млрд.лв. дефицит прогнозират от КНСБ . 0| 5069 |01.10.2009 Ройтерс: Дефицитът скача с 24% за един месец . 1| 4804 |01.10.2009 Отчитат 6 пъти по-малък дефицит . 0| 4964 |22.09.2009 Форбс: МВФ предрича бюджетен дефицит до края на 2010 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads