Реклама / Ads
2| 5297 |07.07.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дейли телеграф: България трудно ще преживее икономически шок

.
Литва, Латвия и Естония имат късмет. Могат да разчитат на шведските банки и на цялата мощ на шведската държава, която може да ги спаси от икономическа катастрофа. Положението на Балканите обаче е по-тежко, пише британският вестник "Дейли телеграф".
 

Ситуацията е най-тежка в България, където кметът на София Бойко Борисов наследява това, което нарича "пълен разпад на държавата", след като срази социалистите в парламентарните избори в неделя.

Бившият инструктор по карате, който се е научил на политика като телохранител на комунистическия лидер Тодор Живков и премиера Симеон Сакскобургготски (някогашното дете-цар), се зарече да изкорени местната мафия и да спре "раздуването" на бюджетния дефицит, пише още британският всекидневник.

Направеният икономически анализ сочи, че през това десетилетие България е водила твърде хлабава валутна политика за нуждите на една бързорастяща икономика, която има амбициите да достигне европейските, коментира вестникът.

Дефицитът по текущата сметка достигна 25 процента през 2008 г. - най-високата стойност сред 80-те млади пазарни икономики по света, наблюдавани от "Фич рейтингс" (Fitch Ratings). Също както Латвия и България е обвързала националната си валута с еврото, затова и резултатът е също толкова мрачен.

Брутният външен дълг достигна 102 %. Строителният бум излезе извън контрол. Ако можем да ползваме като критерий Латвия, в която процесите се развиват с 11 месеца преднина в сравнение с България, можем да очакваме цените на недвижимите имоти да паднат с 50 процента, съобщава "Дейли телеграф".

Макроикономическата ситуация в България е изключително тежка, смята Ларс Кристенсен, шеф на отдела за новите пазарни икономики в "Данске банк" (Danske Bank). Чуждестранните инвестиции намаляха рязко, а сривът в икономиката се ускори през май и юни. Въпреки че новото правителство е знак за подобрение, не бих отписал варианта за спад на БВП от 15 до 20 процента от най-оптимистичния до най-песимистичния вариант, допълва Кристенсен.

Песимистична прогноза за икономическото бъдеще на България прави и Ханс Редекер, шеф на валутния отдел в "Бе Ен Пе Париба" (BNP Paribas). Според него страната е обречена на жестока дефлация. Безработицата у нас може да достигне 20 процента или повече, от което ще последва социална нестабилност, твърди експертът пред "Дейли телеграф".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4965 |03.07.2009 Газова криза ще удари България . 1| 5367 |27.06.2009 ЕБВР дава 34.5 млн. евро на България за повишаване на енергийната ефективност . 0| 5746 |16.06.2009 Lenovo с нова стратегия в България . 0| 5052 |01.06.2009 България вече не е сред първите по поскъпване на жилищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads