Реклама / Ads
7| 17027 |07.08.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Делян Пеевски събира собственост за около 1 милиард под шапката на ”Благоевград-БТ”

.
Делян Пеевски е започнал процес, с който ще се оформи един от най-големите холдинги в страната, стана ясно от съобщение на фондовата борса.
 
Публичната компания "Булгартабак холдинг" АД съобщи през сайта на фондовата борса, че е прехвърлила акции на дъщерни дружества към друга своя фирма. Съобщението е с днешна дата, 7 август. То е адресирано до обществеността и до Комисията за финансов надзор. От публикацията се разбира, че на 31 юли в Централния депозитар е регистрирано прехвърляне на 98.19% от акциите на "София-БТ"АД и 100% от акциите на "Плевен-БТ" на "Благоевград-БТ"АД, съобщи "Екон".

Според данните за 2016 г. под шапката на благоевградското дружество влизат активи за над 1 млрд. лв., като неговите приходи и тези на дружествата, влезли в него, от началото на годината сумарно възлизат на същата сума, писа в края на юли "Капитал".

Явно след сделката, в която BAT купи марките и дистрибуторския бизнес от "Булгартабак" за 105 млн. евро, дъщерното му дружество "Благоевград БТ" скоростно се превръща в холдинг, концентриращ придобивките на депутата от ДПС Делян Пеевски през годините в различни сектори. Благоевградската компатия предстои да се прекръсти на БЛ-БТХ.

За двете сделки е поискано разрешение и сега те се оповестяват. За другите информацията е оскъдна и се разбира след вписвания на сделките в Търговския регистър.

През първата половина на годината "Техномаркет България", която до края на 2016 г. е официално притежание на Пеевски, а след това е прехвърлена на дубайската TGI Middle East, също е част от благоевградското дружество. Сделката е със свързано лице, тъй като офшорката е акционер в "Булгартабак" с 12% и има и представители в борда, но въпреки това не е поискано съгласие на акционерите.

На 30 юни "Благоевград БТ" се сдобива срещу неизвестна сума с още няколко свързани с Пеевски компании. Сред тях са "Лодис инвест" (собственик на мандри, произвеждащи млечни продукти под марките Lacrima и Frezco) и "Булвег трейд" (собственик на 80% от заленчуковата борса в с. Огняново). За тях не е искано разрешение от Комисията за защита на конкуренцията.

В последната си декларация пред Сметната палата депутатът декларира влогове и собственост на фирми на стойност около 77 млн. лв. при 155 хил. лв. година по-рано.

Благоевградската фирма освен това наскоро е регистрирала дружество - "Юлиус Майнл България", което означава, че вероятно ще е дистрибутор на тази известна марка австрийско кафе.

Каквато и да е целта зад изграждането на благоевградския мегахолдинг обаче, засега той далеч не обхваща всичко с етикет "Пеевски" и само по-едрите други гроздове компании отчитат активи за 300-400 млн. лв. Сред тях е и официално признатата собственост на депутата, концентрирана най-вече в "НСН инвестмънт".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7486 |11.07.2017 България пропада и в класацията „Право на собственост” . 0| 7080 |05.06.2017 Петрол и газ поскъпват заради кризата около Катар . 0| 4964 |28.02.2017 Финансист: Не вдигане на данъците и не нови данъци, а събираемост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads