Реклама / Ads
39| 6956 |21.04.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков: Ако не бях аз, България щеше да фалира

.
Симеон Дянков Източник: Булфото
Бившият финансов министър Симеон Дянков за пореден път се похвали, че добре познава измеренията на българската бедност.
 

Той коментира и статистиката, че 50% от българите са изложени на риск от социална дезинтеграция и бедност, в интервю пред сп. “Тема”. “Тези 50% са, така да се каже, хора, които могат да изпаднат в бедност при продължителна криза - затова се казва “изложени на риск”. Същата статистика между другото за САЩ е 28%. Искам да кажа, че бедността не е нещо, което ние го имаме, а другите го нямат. Тя е навсякъде, но в различни диапазони”, заяви Дянков.

На въпрос дали неговите решения са помогнали по някакъв начин да се намали бедността в страната, той отговори: “Определено са помогнали, защото ако не бях аз с твърдата си финансова политика, България щеше да фалира в края на 2009 г. и в началото на 2010 г. и тогава всички - 80%, щяха да са много по-бедни, както става в Гърция, както става в Кипър”.

На забележката, че българите, които се връщат от Гърция или Кипър споделят други впечатления за стандарта на живот там, въпреки тежката криза, която ги е сполетяла, Дянков отсича: “Това е много повърхностен коментар. Въобще не е добре да си в тези страни, защото те са свикнали с много повече”.

“През последните четири години реалните доходи на гърците са намалели с 32%. Представи си да ти намалеят доходите реално - не номинално - с една трета. Това е много, много неприятно”, обяснява бившият министър на финансите.

“Доста опростено е да се каже: в България ситуацията е такава и такава, по-различна от което и да е друго място в Европа. Ако си в тежка криза, както е в цяла Европа вече пета година, е напълно естествено - жалко, но естествено - хората да са притеснени, озверени и т.н. Но това е същността на кризата: тя идва, ти се опитваш да излезеш от нея. По различни причини - някои чисто български, други общоевропейски, това е най-дългата криза от 80 години насам”, коментира още Дянков.

“Следващият финансов министър ще води същата политика, и по-следващият ще води същата политика. Защото има само една смислена политика за държава като България - от гледна точка на използване на финансите. Да се вземе повече дълг, ок, аз ще бъда по-популярен, ще ми бъде много по-лесно от тази гледна точка, но на следващия финансов министър ще му бъде много по-трудно. Междувременно държавата ще фалира”, посочва още Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8668 |17.04.2013 Красимир Стойчев продаде поредния си бизнес в България . 2| 6483 |15.04.2013 „Женски туризъм”: полякини идвали в България за аборт . 6| 6418 |27.03.2013 Газът от "Южен поток" - в България в края на 2015 г. . 9| 5935 |02.03.2013 Здравната каса е най-ясно изразеният монополист в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads