Реклама / Ads
4| 6661 |20.11.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков: България може да влезе в еврозоната до 5 години

.
Министър Симеон Дянков
Възможно е България да се присъедини към еврозоната в рамките на пет години, ако валутният блок осъществи допълнителен напредък. Мястото на България несъмнено е в общия валутен съюз. Това казва вицепремиерът Симеон Дянков пред британския вестник The Times.
 

България замрази кандидатстването си за еврозоната, но все пак страната би могла да се присъедини в рамките на пет години, ако валутният съюз покаже напредък.

Страните извън еврозоната, каквато е и България, трябва да имат право на глас по отношение на единния банков надзор, допълни вицепремиерът. Според него е разумно в рамките на банковия съюз и страните извън еврозоната да имат достъп до спасителното финансиране за региона при банкови кризи.

Ако ще има единен банков надзорен орган в ЕЦБ или в институция, свързана с ЕЦБ, което именно се обсъжда, всеки следва да има право на глас, каза още Дянков по време на посещение в Лондон. Държавите, които не членуват в Еврогрупата, трябва да седят на масата като равни ... Ако имате равно право на глас, не трябва ли да имате и достъп до ЕМС? Считам, че това ще бъде естествена стъпка, обясни финансовият министър.

Дянков заяви, че в момента България не се стреми към членство в еврозоната, тъй като се прави оценка на опитите за подобряване на управлението на еврозоната. Той добави, че България е обезпокоена от предложението на Франция за обща данъчна политика и е твърдо решен да защити режима на ниски данъци в страната.

Вицепремиерът подкрепи твърдия подход на Великобритания към преговорите за бюджета на ЕС и заяви, че ако всяка страна се опитва да консолидира публичните си финанси, ЕС също трябва да намери начини за консолидация.

Предвид това, че валутният курс в България е фиксиран към еврото, страната ще се присъедини към единната валута в случай, че има напредък по механизми като банковия съюз и ако регионът осъществи реформи, с които да преодолее липсата на конкурентоспособност, допълни Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5888 |14.11.2012 Шефът на "Газпром" идва в България за "Южен поток" . 5| 6161 |08.11.2012 Дянков: Бюджет 2013 акцентира върху увеличаване на доходите . 4| 7028 |09.10.2012 МВФ: България с растеж 1,0%; Полша-тежка артилерия . 0| 7560 |28.09.2012 65% ръст в износа на автомобили от България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads