Реклама / Ads
10| 5114 |05.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков: Борбата с нелегалния бизнес продължава

.
Над 1.7 млрд. лева са събраните приходи от акцизи на тютюневи изделия за 2009 година. Това е с 3.1 % повече отколкото за 2008 г. при спад на потреблението от 14 %. Борба на правителството с нелегалния бизнес очевидно е успешна. Това заяви в парламента вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
 

На въпрос на депутата от Коалиция за България Корнелия Нинова относно контрабандата на цигари, финансовият министър отговори, че в началото на тази седмица Агенция „Митници” е получила ново поколение мобилен скенер, който се използва. Водят се преговори със Световната банка и за още техническо оборудване, което да повиши ефективността в борбата с контрабандата.

Дянков отговори и на въпрос на депутата Михаил Миков относно изпълнението на бюджета. Според министъра предприетите от правителството мерки ще дадат резултат за излизане от кризата.

По думите на министър Дянков външните експерти са подкрепили водената от правителството фискална политика.  На въпроса на депутата Пламен Орешарски относно финансовата политика на правителството той изтъкна подкрепата от мисията на Международния валутен фонд, която бе у нас доскоро, Европейската централна банка, Европейската комисия.


Финансовият министър подчерта, че са предприети мерки за повишаване на ефективността на Националната агенция за приходите. Според него тези мерки вече работят, а последните ще заработят от края на март. Всички те ще доведат до подобряване на събираемостта.

Приветстваме всички допълнителни идеи как можем да се борим още повече срещу сивата икономика, каза Дянков и заяви, че приветства идеята на Орешарски за допълнителни разговори с него и анализ по въпроса. Искахме анализ не само на МВФ, но и на другите финансови институции. Те потвърдиха данните ни и за растежа и за инфлацията и за външнотърговския баланс, каза Дянков и отбеляза, че прогнозите на предишните управляващи за 2009 г. и тези на споменатите институции са се различавали чувствително.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5072 |04.03.2010 Бизнесът притиска Дянков за парите си . 0| 5288 |03.03.2010 Държава и общини длъжници на родния бизнес . 1| 6095 |26.02.2010 Държавата разплаща ДДС-то на бизнеса . 2| 4854 |22.02.2010 ЕК благослови тютюневия бизнес в България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads