Реклама / Ads
79| 15549 |22.03.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков: Нов собственик поема дълговете на “Горубсо” – Мадан

.
Надявам се, че до края на този работен ден мините “Горубсо” - Мадан трябва да имат нов собствени, който ще поеме всички задължения на дружеството към работниците и държавата, които са в размер на над 10 млн. лева. Това обяви от ефира на БНТ финансовият министър Симеон Дянков.
 

 

Според него другият вариант бил дружеството да се обяви в несъстоятелност, но това била доста сложна и продължителна процедура, освен това не била в в интерес нито на работниците, нито на държавата.

 

Според Дянков това дружество трябва да бъде печелившо, защото цените на оловото и цинка са се повишили на борсите няколко пъти, а в същото време добивите в рудниците не е спаднало.

 

Явно става въпрос за лошо управленски умения и мениджиране на предприятието, заключи Дянков.

 

Той не подмина темата с АЕЦ “Белене”, като потвърди още веднъж позицията на премиера, че няма да има българо-руска АЕЦ.  Вариантите оттук нататък за този проект, за да не се трупат нови загуби, били или новият реактор да се продаде, или да се пусне като 7-ми в АЕЦ “Козлодуй”.

 

Дянков подчерта, че и при проекта “Белене”, и при “Бургас-Александрополис” реално няма подписвани договори. Харчени са пари и се е действало на базата на правителствено договаряне. Финансовият министър не се притеснява, че България може да понесе негативни последствия, ако Русия започне да ни съди. Той е убеден, че и ние може да предявим претенции към руснаците, но един такъв съдебен спор ще се влачи повече от 10 години.

 

Другата гореща тема – управлението на Сребърния фонд, от днес влиза на обсъждане в Тристранния съвет за сътрудничество. Дянков потвърди, че се е вслушал в съветите на всички експерти и икономисти, в това число и на Кристалина Георгиева и на Стоян Мавродиев.

 

Финансовият министър отново подчерта, че досега парите в този фонд са се държали задължително в БНБ на много ниска лихва и така годишно от лошото управление на фонда сме губили по 40 млн. лева.

 

Сребърният фонд не трябва да бъде губещ, по нашите разчети около 70% от неговите пари ще се влагат в държавни ценни книжа. Това го правят 11 развити европейски държави. Тази година ще започнем с използването с около 30% с парите във фонда, като идеята е до 6 години да се достигне до максималното използване на средствата от 70 %, заяви Дянков.

 

Той опроверга слуховете, че с парите от фонда ще бъде платен външния дълг на Милен Велчев в началото на 2012 година.  Дянков няма притеснения, че идеята за използване на средствата от Сребърния фонд ще мине без проблеми и в МС, и в НС, защото по нея е имало политически консенсус.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6676 |08.02.2012 Дянков: АЕЦ"Белене" не е на дневен ред . 30| 5916 |17.12.2011 Дянков: Огънахме се пред синдикатите и забавихме реформите . 36| 5379 |16.11.2011 Дянков: Всички очаквания за 2012 г. са променени надолу . 34| 5852 |11.11.2011 Дянков: Консервативният Бюджет- 2012 е оптимистичен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads