Реклама / Ads
4| 5243 |07.10.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков: Не се плаша от стачка в БДЖ

.
На този етап въпросът за допълнителни финансови механизми няма да бъде обсъждан. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков преди началото на втората среща между синдикатите, ръководството на БДЖ и правителството.
 

 

По думите на Дянков сегашното ръководство на БДЖ е най-доброто, което железниците са имали до момента и  допълни, че застава зад реформите, които смята за достатъчни.

Очаква се днес да стане ясно дали ще има стачка в железници.

 

Не се плаша от стачки. Ако искат да заповядат пред МФ, заяви Дянков. Преди ние да видим реални реформи, аз няма да подпиша заем. Тези 771 млн. лв. да ми опишат как ще ги платят, защото те не са на държавата. Тук няма държавни гаранции, те са на дружеството. Компанията явно е финансова нездрава и няма смисъл да наливаме в бездънна каца допълнителни прави от бюджета, категоричен бе той.

 

Днес в министерския съвет предстои нова работна среща за проблемите на компанията, след като в понеделник управляващи и синдикати не успяха да стигнат до конкретно споразумение. Ще присъстват премиерът Бойко Борисов, министрите на транспорта Ивайло Московски и на финансите Симеон Дянков и ръководствата на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа".

За да получат заем от Световната банка в размер на 460 млн.лв., който се очаква да оздрави сектора, БДЖ ще трябва да изплащат текущите си задължения и дълговете си. Това беше категоричната позиция на финансовия министър Симеон Дянков:

Заемът ще се подпише. Въпросът е, че той ще се подпише когато видим, че има достатъчно допълнителни приходи в БДЖ, така че те да могат да покриват поне лихвите по заемите, които в момента са тяхна тежест, нямат държавна гаранция и както казах от края на 2007 година, началото на 2008 година, не се изплащат. Аз като финансов министър не мога да дам тези пари, просто те да потъват по същия начин както са потъвали в предното десетилетие.

От началото на седмицата синдикатите преговарят за колективен трудов договор и за спиране на масовите съкращения, които се предвиждат. Позицията им е, че преструктурирането на железниците ще се осъществява по начина, по който е договорено с тях преди месеци. В противен случай стачка ще има, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров:

До този момент нямаме съгласие по това какви и колко съкращения ще има. Мисля, че сме на същото състояние, в каквото бяхме и преди време с оптимизъм и някаква надежда, че до края на седмицата това може да бъде променено. Може и да няма стачка, ако до петък намерим решение на тези въпроси.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 6378 |19.09.2011 С. Дянков: Дърпаме пари от Сигурността, даваме на социалните сектори . 92| 5775 |16.08.2011 Дянков: САЩ е по-зле от България . 3| 7794 |15.07.2011 Скандал в "Топлофикация-София", синдикатите стягат стачка . 30| 5781 |14.06.2011 С. Дянков: За радост не президентът решава социално-икономически въпроси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads